HOE VERVUL JE JE DANSDROMEN IN 2021?

Skyline of New York

Eén van de Dansdromen: een stage volgen bij America Ballet Theatre (ABT)

Stel je voor. Je wordt geroepen door je mama om een e-mail te komen bekijken. Op het eerste moment begrijp je niet goed waarover het gaat tot je de woorden: ‘Proficiat, je bent geaccepteerd voor de Virtual Summer Intensive 2021 van ABT.’ Je bent m.a.w geaccepteerd voor de summer intensive van één van de meest prestigieuze balletscholen. Het overkwam Odile, danseres bij Ndigo.

Voor wie het in Keulen hoort donderen bij de afkorting ABT, die staat voor the American Ballet Theatre. Het is één van de meest gerenommeerde balletcompagnies ter wereld met ongelooflijk getalenteerde dansers en danseressen, zoals Misty Copeland. ABT werd opgericht in 1939 en is terug te vinden in the city that never sleeps, New York.

Wat is een ABT dansstage?

De ABT Stage is een intensieve 10 daagse vol danslessen in verschillende stijlen. Verder zijn er ook unieke lessen zoals theatergrime, blessurepreventie voor dansers, stretching via Pilates en Yoga enz.

Odile mag zich tien dagen lang onderdompelen in verschillende lessen techniek en variaties, telkens gevolgd door een nabespreking. Topdansers van over de hele wereld staan in voor de lessen.

De toelating tot de Summer Intensive kostte veel hard werk van Odile. Ze trainde twee weken non-stop om op korte tijd haar techniek nog wat bij te spijkeren. Een rode draad doorheen al haar hard labeur waren Ineke Vandevyvere en Justin Yep van Ndigo.

Zij stonden steeds klaar met goede raad en positiviteit. Odile: ‘Ineke en Justin waren echt super lief en als iets niet lukte, mocht ik altijd hulp vragen.’ Zij gaven haar tips en verbeterden haar waar nodig.

De voorbereiding voor de dansstage bij ABT

Fotoshoot Odile 750x500 1

Om je voor te bereiden op een auditie moet je in topvorm zijn. Ga opnieuw je basistechnieken bijschaven en let vooral op alle details van je uitvoering.

De basistechnieken van ballet, zoals het gebruik van de plié, het verlengen van de handen en het mooi afsluiten van de oefening moesten allemaal perfect zijn. Odile: ‘Het gaf me wel echt een zalig gevoel om nog eens voluit te kunnen dansen in de studio en zo veel bij te leren in zo’n korte tijd.’


‘Het gaf me wel echt een zalig gevoel om nog eens voluit te kunnen dansen in de studio en zo veel bij te leren in zo’n korte tijd.’

Odile Declerck

Lees Meer Blogs:


Ze trainde maar liefst meer dan 10 uur. Na die twee weken vol training en inzet volgde het spannende moment om de auditie-video op te nemen. Die werd een aantal keer opnieuw gefilmd, want ze kon zich geen gewiebel of een klein foutje permitteren.

Corona zorgt in het verhaal van Odile voor een positieve uitkomst. Normaal is het zo dat je naar New York moet om auditie te doen voor de Summer Intensive. Maar dit jaar hoefde dat dus niet en kon je vanuit je eigen dansstudio een auditie-video opnemen. Odile: ‘Het perfecte moment dus.’

Positieve resultaat: Ik was echt mega, mega, mega blij

Op en dag kwam dan de verlossende mail. Odile: ‘Ik was echt mega mega mega blij. Het is een dansdroom die uitkomt.’ Vol ongeloof las ze de woorden: ‘Congratulations! We are delighted to inform you of your acceptance to ABT 2021 Virtual Summer Intensive.’ Ook voor Ineke en Justin was dit natuurlijk fantastisch nieuws. Odile is de eerste danseres die auditie deed aan een internationale school en dan ook meteen slaagde.

Het gouden process

Fotoshoot Odile tijdens een Pointes les 750x500 1

Doorheen het proces van de auditie liet Odile alles gewoon op zich afkomen. Odile: ‘Ik dacht: ik zal meedoen voor het plezier en de ervaring, als ik er niet bij ben dan heb ik het ten minste geprobeerd, als ik er wel bij ben, zal ik echt verrast zijn.’ Ze haalt dan meteen ook aan dat het een mooie les is voor andere dansers die zich ook aan het avontuur willen wagen.

Laat je zeker niet afschrikken door andere dansers. Als je het niet probeert, zul je het nooit weten. Grijp elke kans die op je pad komt en volg je dromen.

Odile Declerck

Conclusie: Heb jij ook een dansdroom?

Dansen op een professioneel niveau is voor velen een droom. De juiste informatie vinden is al een moeilijke reis op zich. Jammer genoeg zijn er docenten die je in de watjes gaan leggen en de sterren beloven. Maar hoe kan je dus een goede programma vinden dat bij jou past?

Bij Ndigo (voormalige Dansstudio Indigo) te Roeselare kan jij ook zoals Odile eerst de gewone wekelijkse lessen nemen zoals Ballet, Moderne, Jazz of Hedendaagse dans. Er wordt een evaluatie gemaakt en dan kom je met je ouders op een gesprek samen met je trainers. Een Pre Professional Programma wordt dan opgesteld op jouw maat.

De weg is lang. Jammer genoeg zijn er geen shortcuts, maar met goed advies en training kunnen wij jou voorbereiden voor een carrière in dans. Succes!


Vergelijkbare berichten