| | |

The Royal Ballet Summer Intensive 2023: Onze Reis

Royal Ballet Summer Intensive London 5 1

Deze zomer hebben we, Justin en Ineke, samen met onze zoon Milan (10 jaar), een bijzonder avontuur beleefd. We zijn naar Londen gereisd waar Milan deelnam aan de Royal Ballet Summer Intensive 2023. Een ervaring die we graag met jullie delen.

We zijn niet alleen Milans ouders, maar ook zijn dansdocenten. Dit geeft ons een unieke blik op de wereld van de dans. We voelen wat andere ouders voelen, maar we moeten ook de uitdagingen aangaan die komen kijken bij het worden van een danser.

Wat is de Royal Ballet Summer Intensive?

De Summer Intensive is een intensieve danscursus tijdens de zomervakantie. Er waren 5 weken Summer Intensives bij de Royal Ballet. Hier werken de dansers aan de Ballettechniek, Repertoire, Pointes en Pas de Deux.

Waarom een Summer Intensive volgen?

Royal Ballet Summer Intensive London 2 1

Het algemene schoolsysteem werd ontworpen voor het industriële tijdperk. Er zijn twee maanden zomervakantie in juli en augustus. Deze maanden waren oorspronkelijk bedoeld om studenten de kans te geven om te helpen tijdens de oogstperiode op de velden. Dit is niet meer van deze tijd voor velen.

Voor dansers is zo’n lange periode van twee maanden ‘rust’ nadelig. De resultaten van het harde werk dat in de vorige maanden is geïnvesteerd, gaan snel achteruit. Vele dansers ervaren een verlies aan kracht, techniek, lenigheid en artisticiteit.

De Royal Ballet Summer Intensives geven dansers de mogelijkheid om hun niveau te behouden. Ze kunnen leren van nieuwe docenten, andere gelijkgestemde dansers ontmoeten en scherp blijven. Zo worden de dansers klaargestoomd voor het nieuwe seizoen dat eraan komt.

Lower School van The Royal Ballet

White Lodge behoort tot de koninklijke familie en was vroeger een jachthuis. In 1956 werd het toevertrouwd aan The Royal Ballet, een van de toonaangevende balletscholen ter wereld.

Kinderen van 11-16 jaar worden opgeleid in White Lodge, de Upper School voor 17-19 jarigen is in Covent Garden tegenover The Royal Opera House.

Hun doel? Uitstekende balletdansers opleiden voor onder andere The Royal Ballet en The Birmingham Royal Ballet.

De Weg naar de Royal Ballet Summer Intensive

Royal Ballet Summer Intensive London 4

Milan was trots, maar ook nerveus om deel te nemen. We hebben samen hard gewerkt aan techniek, kracht en vaardigheden. We hebben veel tijd besteed aan het voorbereiden, zowel mentaal als fysiek.

Het lezen van de handleiding gegeven door The Royal Ballet en praten over de dagindeling van de Summer Intensive hielp ook om alles concreet te maken.


Lees Meer Blogs:


De Ervaring in White Lodge

Royal Ballet Summer Intensive Les in de studio

Eenmaal in White Lodge verdwenen Milans zorgen snel. Samen met 20 andere jongens, begeleid door professionele docenten en live muziek, begon hij aan een onvergetelijke week.

In de les

Milan volgde lessen in ballettechniek, hedendaagse dans, karakter, mime, en repertoire. De lessen in mime en creatief dansen waren een hoogtepunt, en hij kwam terug met nieuwe kennis en zelfvertrouwen.

💡 “De lessen mime waren zo leuk! We vertaalden het verhaal van de Notenkraker naar dans. Echt iets nieuws voor mij.”

Buiten de Lessen

Elke avond waren er activiteiten, ideaal om de andere deelnemers beter te leren kennen. Er was genoeg tijd om te ontspannen, en de ‘House Parents’ waren altijd beschikbaar om te luisteren.

Observatie als Dansdocenten

Royal Ballet Summer Intensive London 1 1

Wij, Justin en Ineke, namen deel aan de Teacher Observation Day in White Lodge. Dit was een unieke kans om binnen te kijken in de lessen en de deelnemers van de Summer Intensive aan het werk te zien.

Deze observaties waren een eye-opener voor ons als docenten en we namen veel mee voor onze eigen pedagogie. We zagen verschillende leeftijdsgroepen:

De groep jongens van 10-12 jaar

 • Nadruk op correcte houding
 • Coördinatie van het lichaam
 • Uithoudingsvermogen opbouwen
 • Kracht opbouwen
 • Draai- en sprongtechnieken, specifiek voor jongens
 • Gedrag en respect

De 14-15 jarige jongens en meisjes

 • Geavanceerde danstechniek
 • Voet verzorgingstips voor meisjes op Pointes
 • Lessen voor solo’s en repertoire
 • Pas de deux lessen voor jongens en meisjes

“Niets verandert als er niets verandert.”

Royal Ballet Summer Intensive London 3 1

We beschouwden de Royal Ballet Summer Intensive alleen als een ervaring, een mogelijkheid om even het leven van een dansstudent te ervaren. Zou hij het waarderen? We zagen het als een ‘mini- experiment’ zonder veel verplichtingen of consequenties.

Onze vragen:

 • Zou het hem bevallen?
 • Hoe is het leven op internaat?
 • Zou hij heimwee krijgen?
 • Wat vond hij van het leven als danser?
 • Londen is geen Roeselare of is het, Roeselare is geen Londen. Zou hij de omgeving leuk vinden?
 • Zou het lukken met de Engelse taal?

Zijn reactie toen we hem ophaalden sprak boekdelen: “Ik wou dat het langer duurde en ik wil nog niet weg.”

Oké, dat was duidelijk.

Conclusie

Leven en dans zijn nauw verbonden voor ons. Ze vereisen beiden moed en actie. Het is een levenslang leerproces van ‘mini-experimenten’, of je nu ouder of student bent. Wanneer je niets verandert, zal er ook niets veranderen. Door het uitproberen van nieuwe mini-experimenten kun je alleen maar leren en inspiratie opdoen. Als het experiment niet bij je past, dan heb je het tenminste geprobeerd, er iets van geleerd, en je kunt altijd nog terugkeren naar het oude.

Onze reis naar de Royal Ballet School was een mooie herinnering aan deze waarheid. Er is altijd ruimte om te groeien en te leren.

Deze ervaring onderstreepte ook onze drie pilaren onder het motto ‘Dream It, Do It, Give It’. Omarm je innerlijke krijger, onderneem actie en breng positieve verandering.

Deze wijze stelt ons in staat om niet alleen onszelf, maar ook de levens van de studenten die we onderwijzen te verrijken.

Similar Posts