|

Voorbereidingstips voor danswedstrijden voor dansers van alle niveaus

Als je danswedstrijden wilt winnen, moet je goed voorbereid zijn. Hoe bereid ik me dan voor? Dansers die wedstrijden willen winnen, doen er alles aan om het beste uit zichzelf te halen. Ze trainen hard en houden hun lichaam gezond door eetgewoontes te veranderen en te luisteren naar advies van professionals. Maar wat is nu belangrijk als het gaat om je danswedstrijd?

Wat kun je doen om te zorgen dat je er helemaal klaar bent voordat je op het podium stapt? Dat lees je in dit artikel.

Danser aan het oefenen voor een danswedstrijd
Werk aan de kleine details

Oefen, Oefen, Oefen voor de Danswedstrijd

Weet wat je valkuilen zijn. Als er een kleine fout gemaakt wordt, probeer dan om dat opnieuw te doen en te verbeteren. De weg naar de eerste plaats is lang, maar elke detail kan helpen.

Laat je routine opnemen op video. De video kan later gebruikt worden om je pasjes te verbeteren. Hoe jij denkt dat je danspas lijkt kan helemaal anders overkomen voor het publiek of een professionele jury.

Tijdens een wedstrijd, worden scores uitgedeeld voor de kwaliteit van de dansuitvoering. De jury let op techniek zoals een diepe plié, gestrekte voeten, een zachte landing na een sprong, … en ook op performance kwaliteiten zoals inleving, gezichtsuitdrukking en het optimaal benutten van het ruimte.

word image 25160 2
Je danscoach kan je helpen met feedback

Feedback vragen aan iemand

Het kan nuttig zijn om aan iemand feedback te vragen over je dansprestatie. Dit kan je dansleraar, danspartner, of choreograaf zijn. Zij kunnen je feedback geven over je techniek, muzikaliteit, en uitvoering.

Als je om feedback vraagt, is het belangrijk om specifiek te zijn over wat je wilt weten. Je kunt de kijker bijvoorbeeld vragen zijn unieke gevoelens en gedachten over je choreografie te delen.

Choreografieën staan nooit stil. Het kan altijd verbeterd worden. Maak een lijst van alle feedback die je kreeg van vrienden, leraren en andere dansers. Blijf zeker open voor deze feedback!

Denk na over wat ze zeiden en hoe het verband houdt met je choreografie. Verwerk hun ideeën dan in je dans.


Lees Meer Blogs:


Repeteren met je dans kostuum

Als je repeteert voor een dansvoorstelling is het belangrijk dat je je outfit draagt, zodat je kunt wennen aan het gevoel en de beweging.

Het is ook belangrijk om de pasvorm van de outfit te controleren, zodat je op de dag van de wedstrijd niet voor verrassingen komt te staan.

Als iets niet goed aanvoelt, kun je je routine daaraan aanpassen. Dit geldt ook voor je ‘Props’ zoals een wandelstok, een hoed, een stoel.

Dansers tijdens een optreden op het podium

Controleer of de inschrijvingen in orde zijn

Als je deelneemt in verschillende dansstijlen moet je zeker goed opletten dat je effectief bent ingeschreven. Dans competities raken snel vol omdat plaatsen beperkt zijn. 

Het aantal deelnemers in de verschillende categorieën zijn beperkt. Solo, duo en trio’s in de leeftijdscategorieën van 9 t.e.m 15 jaar zijn heel populair. Groepen raken ook snel vol in deze leeftijdscategorie.

Lees ook goed het wedstrijd reglement na. Elke organisatie heeft immers zijn eigen regels. Deze pagina is een mooie voorbeeld van Dancewaves, een van de populairste danswedstrijden in België.

Muziek, ja dat is ook belangrijk

Neem altijd een kopie van de muziek mee. Liefst op een USB-stick. Kan de organisatie jouw muziek niet vinden of afspelen, dan heb je altijd een back-up kopie mee.

Een ballerina bereidt haar pointes tijdens een les
Let op elk detail van je dansoutfit

Controleer of je danstas in orde is

Controleer of je je dansoutfits, schoenen, make-up en haaraccessoires in je tas klaar hebt zitten. Dit zijn maar enkele van de dingen die kunnen helpen om de stress te verminderen die komt kijken bij het voorbereiden van een danswedstrijd.

Visualisatie

Tijdens je voorbereiding op je wedstrijd, is het belangrijk om in de juiste gemoedstoestand te komen. Een manier om dit te doen is door het evenement mentaal te visualiseren.

Visualiseer jezelf op je best dansend op het podium, en voel de gevoelens die je zou ervaren als je werkelijk op het podium stond. Dit helpt je om je emotioneel voor te bereiden op de wedstrijd.

Groenten, fruit en noten melange
Gezonde voeding is super belangrijk voor dansers

Gezonde voeding en drank

Hou je lichaam in topconditie. Gezond eten en veel water drinken zijn essentieel om je lichaam sterk en gezond te houden. Zorg ervoor dat je geen junkfood eet en geen frisdrank of alcohol drinkt, want die kunnen een negatief effect hebben op je prestaties.

Rust voor je lichaam

Een goede nachtrust is van cruciaal belang vóór elke belangrijke gebeurtenis. Dit geldt vooral voor danswedstrijden, want je wilt goed uitgerust en alert zijn als je het podium opgaat. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om te zorgen dat je een goede nachtrust krijgt:

  • Zorg dat je slaapkamer donker en stil is.
  • Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan.
  • Stel een regelmatig slaapschema op.
  • Ontspan voor het slapengaan door te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren.

Conclusie

  • Zorg dat je voldoende tijd hebt om te repeteren en te werken aan de punten die verbetering nodig hebben voor de dag aanbreekt
  • Vraag eerlijke feedback
  • Visualiseren om zowel je geest als je lichaam op succes voor te bereiden
  • Goede voeding en hydratatie zijn ook essentieel
  • Zorg dat je goed uitgerust bent
  • Nu je er helemaal klaar voor bent, vergeet niet om van elk moment te genieten

Ndigo is een dansschool in Roeselare met professionele leraren en coaches met veel ervaring. We bieden lessen in Ballet, Jazz, Moderne dans, Hedendaagse dans, Kleuterdans, Funky Dance en Hip-Hop voor leerlingen van alle leeftijden en niveaus.

Onze missie is de kloof tussen de wereld van amateur- en professionele dans te helpen overbruggen. We geven kwaliteitsles in verschillende stijlen, zodat onze leerlingen hun volledige potentieel als dansers kunnen bereiken. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde pro, wij kunnen je helpen je dansen naar het volgende niveau te brengen.


Similar Posts