|

Van negatieve Gedachten naar positieve: hoe-doe-je-dat-gids

word image 25554 1

Gedachten zijn als het weer – soms zijn ze zonnig en helder, en andere keren zijn ze donker en stormachtig. Net zoals je het weer niet kunt controleren, kun je ook je gedachten niet altijd controleren.

Maar dat je je donkere gedachten niet onder controle hebt, betekent niet dat je machteloos bent. Je kunt je manier van denken veranderen, en net als trainen voor een marathon of piano leren spelen, kost dat tijd, moeite en oefening.

Het is mogelijk om te leren hoe je je gedachten kunt veranderen van negatief naar positief. Dit is hoe:

Hoe verander je je gedachten van negatief naar positief?

Het is niet altijd gemakkelijk om je gedachten positief te houden, maar het is mogelijk. Hier zijn een paar tips over hoe je je gedachten kunt veranderen van negatief naar positief:

Begrijp de negatieve gedachten die je hebt

De eerste stap is erkennen dat je negatieve gedachten hebt. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn over je gedachtenpatronen.

Erkennen dat je negatieve gedachten hebt, is de eerste stap om ze te veranderen. Als je probeert je negatieve gedachten te negeren of te doen alsof ze niet bestaan, krijgen ze alleen maar meer macht over je.

Negatieve gedachten

Identificeer je triggers

Negatieve gedachten ontstaan vaak als reactie op bepaalde triggers. Misschien is het wanneer je een fout maakt op je werk of wanneer iemand iets kritisch over je zegt.

Als je eenmaal je triggers hebt geïdentificeerd, kun je beginnen te anticiperen op je negatieve gedachten en je daarop voorbereiden.

Als je weet dat je trigger het maken van een fout is, probeer dan de volgende keer dat je een fout maakt, in plaats van meteen naar een negatief gedachtenpatroon te gaan, iets positiefs tegen jezelf te zeggen, zoals “Ik ben in staat om fouten te maken en daarvan te leren“.

Door te anticiperen op je triggers, kan je je negatieve gedachtepatronen kortsluiten nog voor ze beginnen.

Je negatieve gedachten uitdagen en herkaderen

Reframen is een cognitieve techniek waarbij je een negatieve gedachte neemt en de manier waarop je ernaar kijkt verandert. Bijvoorbeeld, als je negatieve gedachte is “Ik ben zo’n mislukkeling“, kun je het herkaderen als “Iedereen maakt fouten. Ik leer van mijn fouten en ik zal succesvol zijn.

Als je je negatieve gedachten uitdaagt, maak je in wezen ruzie met jezelf. Dit lijkt misschien gek, maar het is een zeer effectieve manier om je denken te veranderen.

Je kunt reframing ook gebruiken om te anticiperen op je negatieve gedachten. Als je weet dat je waarschijnlijk een negatieve gedachte zult hebben over een bepaalde situatie, kun je die van tevoren herkaderen.

Als je bijvoorbeeld een presentatie gaat geven op je werk en je weet dat je de neiging hebt zenuwachtig te worden voor presentaties, kun je tegen jezelf zeggen: “Ik ben voorbereid op deze presentatie en ik zal het goed doen.” Zo kun je de manier waarop je over jezelf en je capaciteiten denkt veranderen.

Meer blogs:

Positief denken

Een van de beste manieren om je gedachten te veranderen van negatief naar positief is door te oefenen in positief denken. Dit betekent een bewuste inspanning leveren om gedurende de dag positiever te denken.

Een manier om dit te doen is een dagboek met positieve gedachten bij te houden. Schrijf elke dag drie dingen op die goed gingen of waar je dankbaar voor bent.

Bijvoorbeeld: “Ik had een goed gesprek met mijn vriend“, “Ik heb promotie gekregen op mijn werk” of “Ik heb een heerlijke maaltijd gemaakt“. Door je te concentreren op de positieve dingen in je leven ga je waarderen wat je hebt en ga je over het algemeen positiever denken.

Een gezonde levensstijl handhaven

Het is ook belangrijk om er een gezonde levensstijl op na te houden. Voedzaam eten, voldoende slapen, regelmatig sporten, yoga doen of de dingen doen waarvan je houdt, helpen allemaal om je stemming en je algemene kijk op het leven te verbeteren.

Als je je lichamelijk goed voelt, is het makkelijker om je geestelijk goed te voelen. Dus als je worstelt met negatieve gedachten, zorg dan zowel voor je lichaam als voor je geest.

word image 25554 3

Zoek professionele hulp

Als je moeite hebt om je negatieve gedachten alleen te veranderen, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen je negatieve gedachtepatronen te identificeren en te veranderen.

Zij geven je een therapie die bijzonder effectief is bij de behandeling van negatief denken en begeleiden je bij het proces om je gedachten te veranderen.

Doe een positieve zelfbespreking

Een zeer effectieve manier om je negatieve gedachten te veranderen is door aan positieve zelfpraat te doen. Dit is wanneer je positief tegen jezelf praat, in plaats van op een negatieve manier.

Trek een paar momenten tijdens je ochtendroutine uit om met jezelf in de spiegel te praten en wat zelfbevestigingen te doen. Zo begin je je dag met een positievere instelling, wat kan leiden tot betere beslissingen gedurende de dag.

Enkele voorbeelden van positieve zelfpraat zijn: “Ik kan dit.” “Ik ben hiertoe in staat.

Ik ben het waard.” “Ik ben geliefd.” “Ik ben genoeg” en nog veel meer! Dus neem elke dag de tijd om positief te praten en zie hoe het je kijk op het leven verandert!

word image 25554 4

Bepalen wat er moet veranderen

Een andere manier om je negatieve gedachten te veranderen is te bepalen wat er veranderd moet worden. Moet je de manier waarop je over jezelf denkt veranderen? Moet je de manier waarop je over anderen denkt veranderen? Of allebei?

Door de gebieden te identificeren waaraan je moet werken, kan je je inspanningen concentreren en meer vooruitgang boeken. Onthoud altijd dat zelfs kleine vooruitgang nog steeds vooruitgang is. Binnenkort zul je de voordelen kunnen zien van je harde werk om je negatieve gedachten te veranderen!

Maak een lijst van alle dingen waar je dankbaar voor bent in je leven

Een lijst maken van de dingen waar je dankbaar voor bent kan door te brainstormen of gewoon een notitieboekje te pakken en alles op te schrijven wat in je opkomt.

Sommige mensen doen deze oefening graag elke avond voordat ze naar bed gaan, zodat ze hun dag positief afsluiten. Anderen doen het ’s ochtends als eerste, zodat ze hun dag beginnen met dankbaarheid.

Je kunt dankbaar zijn voor grote dingen, zoals je gezondheid, of voor kleine dingen, zoals een heerlijk kopje koffie. Er is geen goede of verkeerde manier om deze oefening te doen, zolang je maar oprecht bent en je richt op de positieve aspecten van je leven.

Mindfulness

Beoefen meditatie of mindfulness oefeningen

Mindfulness is de praktijk van het aanwezig zijn in het moment en je richten op je ademhaling. Dit kun je doen door in een comfortabele houding te gaan zitten en je ogen te sluiten, en je dan te concentreren op het in- en uitademen.

Je kunt het nuttig vinden om elke in- en uitademing te tellen, of je te concentreren op het gevoel van je adem die in en uit je neus gaat. Als je gedachten afdwalen, is dat niet erg, maar breng je aandacht weer terug naar je ademhaling.

Probeer deze oefening elke dag minstens 5 minuten te doen, of langer als je kunt. Je zult merken dat het helpt om stress en angst te verminderen en je algehele gevoel van welzijn te vergroten.

Visualiseer dat je je doelen bereikt

Visualiseren dat je je doelen bereikt betekent dat je je verbeelding gebruikt om een mentaal beeld te creëren van je succes. Bijvoorbeeld, als je doel is om promotie te maken op je werk, beeld je dan in dat je een geweldige presentatie geeft, indruk maakt op je baas en de promotie krijgt.

Zie jezelf in gedachten slagen, en voel de emoties die daarbij horen. Dit kan je motivatie en vertrouwen vergroten, en kan je zelfs helpen je doelen in het echte leven te bereiken.

Conclusie

Verandering gebeurt niet van vandaag op morgen, maar als je wilt leren hoe je je gedachten kunt veranderen van negatief naar positief, is het mogelijk met wat inspanning en oefening.

Begin met het erkennen van je negatieve gedachten en het identificeren van je triggers. Begin dan te oefenen met dankbaarheid als een manier om positieve gedachtenpatronen te versterken en negatieve te verminderen.

Met tijd en geduld zal het veranderen van je manier van denken een tweede natuur worden. En wie weet? Misschien zullen mensen je binnenkort om advies vragen over hoe ze hun denkpatronen kunnen veranderen van negatief naar positief!


Ndigo is een dansschool en yogastudio met vestigingen in Roeselare, Beitem en Oekene. Onze troeven zijn de positieve ontwikkeling van onze cursisten door middel van dans, yoga en personal coaching. Heb je interesse? Contacteer ons dan.

Similar Posts