|

Hoe kan ik mij als herboren voelen? 5 tips die je kan helpen

Je wekker loopt af en je sleurt jezelf uit bed. Het is alweer een nieuwe dag waarbij er heel wat op de planning staat. Een planning die op de één of andere manier ook telkens langer wordt.

Je hebt het gevoel vast te zitten in de sleur van het dagelijkse leven. Het goede nieuws is dat dit echter niet zo hoeft te zijn.

Er zijn een aantal zaken die je als herboren kunnen laten voelen waardoor je in de toekomst nog voor je wekker afgaat vol energie uit je bed zal springen

Me-time

Het is ondertussen een woord dat sommigen verfoeien, maar me-time is ongelooflijk belangrijk. Las elke dag een momentje in om even tot jezelf te komen. Dat hoeven geen uren te zijn (maar dat mag natuurlijk wel), een kwartiertje is al goed.

Het is essentieel om regelmatig ontspanning te nemen en gewoon even niets te doen. Lees een goed boek of doe zelfs even je ogen toe. Het is belangrijk dat je hierbij voor ogen houdt dat niet altijd alles moet opleveren. Het is oké om eens een hele dag in de zetel te liggen of in de tuin te wroeten.

To do: Neem elke dag een moment voor jezelf en doe daarin iets wat je leuk of ontspannend vindt. Als je elke dag zo’n momentje in je agenda kan inplannen, zal je merken dat die steeds meer zullen opleveren.

Hoe kan ik mij als herboren voelen?

SOS piekergedachten en stress

Een andere manier om dichter bij jezelf te komen is mindfulness. Of je nu werkt, op school zit of huismoeder of -vader bent, je kan het gevoel hebben dat het leven voorbijraast. Op automatische piloot volbreng je al je taken.

Daarnaast kan het zijn dat je vaak piekert over dingen die in het verleden gebeurd zijn of nog moeten plaatsvinden. Dit kan ervoor zorgen dat je de voeling met de realiteit enigszins verliest.

Mindfulness zal die automatische piloot even stopzetten zodat je terug in het ‘hier en nu’ komt. Het is een vorm van aandachtstraining waarbij je erkenning geeft aan wat je voelt zonder daar meteen een oordeel over te vellen of naar oplossingen te zoeken.

Op lange termijn kan dit ervoor zorgen dat je minder stress ervaart of minder gaat piekeren. Het zal je in staat stellen om elke dag intenser te ervaren met meer aandacht voor jezelf en je omgeving waardoor je meer ontspannen door het leven zal gaan.

Het voordeel van mindfulness is dat je gemakkelijk een (kort) momentje ervoor kan inplannen in je dag.

Misschien is het voor jou wel een te grote stap om individueel aan de slag te gaan met mindfulness. Een andere optie is het volgen van yogalessen.

Het leidende principe daar is om jezelf te vertragen door te focussen op onder andere je ademhaling. Dit maakt dat je de aandacht legt op het ‘nu’. Je bent je bijvoorbeeld heel bewust van de beweging die je op dat moment doet.

Alle piekergedachten laat je even achterwege omdat je zo gefocust bent op je eigen lichaam en bewegingen uitvoert die binnen je eigen controle en kracht liggen.

To do: Ga op zoek naar mindfulnessoefeningen die betekenisvol zijn voor jou en probeer er dagelijks eentje te doen. Een andere optie is op zoek gaan naar yogalessen.

Sociaal contact

Je zit in de rush van je dagelijkse routines. Daarnaast wordt het momenteel koud en wordt het sneller donker.

Hierdoor vergeet je misschien om af te spreken met vrienden of familie of heb je het gevoel dat het niet in je agenda past. Op die manier kan het zijn dat eenzaamheid om de hoek komt loeren.

Vandaar dat het belangrijk is om regelmatig sociaal contact te hebben. Het zal je blijer maken. Het hoeft niet eens moeilijk zijn.

Zo kan je een nieuwe hobby uitproberen door bijvoorbeeld te starten met yoga- of danslessen of op zoek te gaan naar een (creatieve) uitlaatklep. Wie weet kan je ook lokaal vrijwilligerswerk doen.

Dan help je zowel een organisatie of mensen en krijg je als bonus er heel wat nieuwe kennissen en sociaal contact bij.

To do: Plan specifieke momenten om af te spreken met mensen. Ga op zoek naar een leuke activiteit of hobby die jou een goed gevoel geeft en tegelijk in contact brengt met anderen.

Gezonde levensstijl

Als het doel is om in de toekomst vlot uit je bed te huppelen, dan heb je natuurlijk energie nodig.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl heeft een impact op hoe je je voelt. Wil je jezelf herboren voelen, start dan in de eerste plaats met voldoende slaap.

Het gebruik van bijvoorbeeld schermen, denk aan je smartphone of iPad/tablet, kan een impact hebben op de kwaliteit van je slaap.

Daarnaast speelt ook je voeding een belangrijke rol. Indien je voornamelijk grijpt naar fastfood of dergelijke zal dat een impact hebben op je lichaam.

Ten slotte matig je ook beter het gebruik van alcohol en cafeïne. Probeer dus die laatste kop koffie over te slaan en over te schakelen naar een gezonder alternatief.

To do: neem je levensstijl even onder de loep en kijk waar je eventueel verbeteringen kan aanbrengen. Leg bijvoorbeeld je smartphone een uur voor het slapengaan al weg of kijk waar je nog meer fruit en groenten kan toevoegen aan je voedingspatroon.

Zie ook blog: Met zorg sporten voor een fit lichaam, hoe doe je dat?

Sport

Om je opnieuw beter in je vel te voelen, is het van cruciaal belang om sport aan je dagelijkse routine toe te voegen. Door aan lichaamsbeweging te doen, zal je een betere uithouding, spierkracht een soepelheid krijgen.

Door te bewegen zal je merken dat je humeur verbetert en de stress nadien wat lager ligt of zelfs helemaal weg is.

Je moet niet meteen gaan trainen voor een marathon of een choreografie voor Broadway, elke dag een wandeling kan ook al soelaas bieden.

Wat ook fijn is om uit te testen zijn lessen Fit & Dance voor volwassenen (meer info op www.ndigo.be). Op een heel laagdrempelige manier krijg je daar de fantastische combinatie van sport en dans op leuke muziek.

Doe dus je sportschoenen aan, trek die deur achter je dicht en adem de heerlijke buitenlucht goed in of laat je helemaal gaan op leuke muziek.

Om jezelf te motiveren kan het goed zijn om af te spreken met een andere persoon, want dat maakt alles nog iets aangenamer.

To do: zoek een fysieke activiteit die jou aanspreekt en die je makkelijk kan volhouden. Zoek eventueel een sportbuddy om de activiteit nog leuker te maken.


Bij Ndigo (voormalige Dansstudio Indigo) in Roeselare bieden we dans- en yogalessen aan voor volwassenen. Daarmee heb je meteen twee vliegen in één klap: sociaal contact en sport. Meer informatie vind je op  de home pagina of neem gerust contact op via info@ndigo.be en wie weet zien we je wel in een van de lessen!


Similar Posts