| |

Wat gebeurt er als je dagelijks yoga beoefent? Top 10 voordelen

Dagelijks yoga

Elke dag denken veel mensen aan fysieke activiteiten die hun gezondheid kunnen verbeteren. Sommigen kiezen ervoor om ’s ochtends te joggen, sommigen gaan naar de sportschool, en sommigen doen aan yoga. Je zou kunnen denken dat al die activiteiten goed zijn voor je gezondheid. Maar heb je je ooit afgevraagd welke voordelen je kunt krijgen door yoga te doen?

Het beoefenen van yoga heeft veel voordelen. Het vermindert stress, het is goed voor je flexibiliteit, het versterkt je spieren, en de lijst gaat verder. Maar wat gebeurt er als je yoga onderdeel maakt van je dagelijkse routine? In dit artikel zoeken we uit wat er gebeurt als je dagelijks yoga beoefent.

1. Je zult beter slapen

Dagelijks yoga 2

Het is frustrerend als je vroeg wilt slapen maar niet kunt, hè? Je draait en keert, maar kunt nog steeds geen comfortabele positie vinden. Je checkt uiteindelijk je telefoon, bladert door sociale media, en doet alles wat je slaperiger kan maken. Maar toch kun je niet slapen. Als dit is wat er met je gebeurt elke nacht, misschien is het tijd voor je om yoga te doen voordat je naar bed gaat.

Uit het NCCIH-onderzoek bleek zelfs dat 55% van de yogabeoefenaars zei dat hun slaap was verbeterd en 85% zei dat hun stressniveau was afgenomen. Yoga kan je helpen beter te slapen omdat het je lichaam en geest ontspant. Het reguleert ook je ademhaling, wat kan leiden tot een goede slaap.

2. verbeter je evenwicht

Dagelijks yoga 3

Balans houdingen zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als je aan yoga denkt, maar ze zijn een belangrijk onderdeel van veel oefeningen – en daar is een goede reden voor. Naarmate we ouder worden neemt ons evenwichtsgevoel af, waardoor we het risico lopen te vallen en letsel op te lopen.

Dagelijkse evenwichtstraining via yoga kan deze ongelukken helpen voorkomen door de proprioceptie (het vermogen om te voelen waar ons lichaam zich in de ruimte bevindt) te verbeteren en de spierkracht rond gewrichten als enkels, knieën en heupen te vergroten.


OEI, DAGELIJKS YOGA! GEEN STRESS!

Sadhguru zegt dat je nooit te strikt moet doen met yoga, want dan werkt het niet. En je hoeft ook niet elke dag van je leven yoga te doen, gewoon vandaag is genoeg. Het leven is al moeilijk genoeg, dus maak het niet nog moeilijker door jezelf te belasten met het idee dat je elke dag yoga moet doen. Het is voldoende om te zeggen “vandaag doe ik yoga”, en dat is het. Het heeft geen speciale religieuze belofte nodig, alleen vandaag is genoeg.

Sadhguru | Isha Foundation

3. Je kunt afvallen

Dagelijks yoga 4

Probeer je af te vallen? Dan moet je weten dat yoga je daarbij kan helpen. Volgens Healthline kan je merken dat het dagelijks beoefenen van yoga gunstig kan zijn voor je inspanningen om je lichaamsvet te verminderen.

Een studie uit het onderzoek naar obesitas en de klinische praktijk stelt dat yoga een potentiële techniek kan zijn om te helpen bij gedragsinterventies, gewichtsverlies en onderhoud, vanwege het vermogen om calorieën te verbranden, het bewustzijn te vergroten en stress te verminderen.

Bovendien is een van de redenen waarom yoga nuttig is voor gewichtsverlies dat het je spiermassa kan vergroten. Dit stimuleert op zijn beurt je metabolisme en helpt je om gedurende de dag meer calorieën te verbranden. Bovendien kan yoga helpen het stressniveau te verlagen, wat kan leiden tot emotioneel eten en gewichtstoename.


Meer Blogs Lezen


4. Dagelijks yoga kan je houding verbeteren

Dagelijks yoga 5

Als je ooit te horen hebt gekregen dat je een slechte houding hebt, dan weet je hoe vervelend dat kan zijn. Voor veel mensen is een slechte houding het gevolg van lange uren voorovergebogen zitten achter een bureau of computer.

Dit kan leiden tot rugpijn en stijfheid. Yoga kan echter helpen uw houding te verbeteren door de spieren in uw rug en schouders te verlengen en te versterken.

Volgens een recente studie van het Journal of Physical Therapy Science namen 80 vrouwen tussen 50 en 79 jaar deel aan een programma van grondige wekelijkse yogahoudingen, en uit de bevindingen bleek dat de mobiliteit van de wervelkolom er meer door verbeterde dan door enig ander traditioneel oefenprogramma.

Regelmatige yogabeoefening vergroot niet alleen uw flexibiliteit, maar ook je bewegingsvrijheid. Daardoor kan je gemakkelijker rechtop zitten of staan, waardoor je algehele houding verbetert.

5. Je wordt je meer bewust van je lichaam

Dagelijks yoga 6

Als je niet gewend bent om te sporten, is het gemakkelijk om de signalen te negeren die je lichaam je geeft. Je kunt bijvoorbeeld hardlopen wanneer je spieren moe zijn of doorgaan met gewichtheffen wanneer je vorm eronder begint te lijden. Dit kan echter leiden tot blessures.

Yoga kan je helpen beter af te stemmen op je lichaam, zodat je beter kunt luisteren naar de signalen ervan. Als gevolg daarvan zult u merken dat je minder snel geblesseerd raakt, omdat je weet wanneer je moet afremmen en rusten.

6. Dagelijks Yoga verbetert je geheugen

Dagelijks yoga 6

Heb je moeite om dingen te onthouden? Dan zul je blij zijn te weten dat yoga daarbij kan helpen. Uit een recente studie van de Universiteit van Illinois bleek dat mensen die acht weken lang yoga deden, een beter werkgeheugen en een betere cognitieve functie hadden dan degenen die geen yoga deden.

Yoga verbetert het geheugen door de focus en concentratie te verbeteren. Wanneer je tijdens yoga gericht bent op je ademhaling en je lichaam, word je minder snel afgeleid door je gedachten.

Hierdoor kunt u informatie beter onthouden. Yoga kan ook helpen het geheugen te verbeteren door stress te verminderen. Stress kan het deel van de hersenen verstoren dat het geheugen controleert. Door stress te verminderen helpt yoga de functie van dit deel van de hersenen te verbeteren.

7. Je zult meer energie hebben

Dagelijks yoga 8

Als je worstelt met vermoeidheid, kan yoga misschien helpen. Een van de meest voorkomende klachten onder yogabeoefenaars is een gebrek aan energie.

Dit kan te wijten zijn aan de sedentaire aard van veel moderne levensstijlen. Er zijn echter een aantal redenen waarom yoga het energieniveau kan helpen verhogen.

Ten eerste helpt yoga de bloedsomloop en ademhaling te verbeteren. Ten tweede helpt het het evenwicht in het lichaam te bevorderen door de spieren te rekken en te verstevigen.

Ten derde helpt het de geest te kalmeren en stress te verlichten. Ten vierde helpt het de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Ten slotte helpt yoga de stofwisseling te stimuleren en het calorieverbruik te verhogen. Wanneer deze factoren worden gecombineerd, is het niet verwonderlijk dat yoga beoefenaars kan helpen zich energieker te voelen.

8. Yoga kan pijn verlichten

Dagelijks yoga 9

Als je lijdt aan chronische pijn, kan dagelijks yoga helpen. Een van de studies, gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine, ontdekte dat mensen met aanhoudende lage rugpijn een betere functie en minder ongemak meldden na drie maanden wekelijkse lessen te hebben gevolgd.

Yoga is een geest-lichaamsoefening die kan helpen de geest te ontspannen en de spanning uit het lichaam te halen. Het kan ook helpen de bloedsomloop en ademhaling te verbeteren, die beide de pijn kunnen helpen verlichten. Bovendien kan yoga helpen om de spieren te rekken en te verstevigen, wat ook de pijn kan helpen verminderen.

9. Dagelijks Yoga verbetert de gezondheid van het hart

Dagelijks yoga 10

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in alle delen van de wereld. Als je op zoek bent naar een manier om uw hartgezondheid te verbeteren, kan yoga een goede optie zijn.

Het is aangetoond dat yoga helpt de bloeddruk te verlagen, het HDL (goede) cholesterol te verhogen en het LDL (slechte) cholesterol te verlagen.

Het kan ook helpen het risico op hartziekten en beroertes te verminderen. Een compilatie van onderzoeksartikelen die onlangs werden gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology concludeerde dat dagelijkse yogabeoefening net zo heilzaam kan zijn als meer traditionele vormen van lichaamsbeweging.

Niet alleen verbetert yoga de gezondheid van het hart door stress te verminderen, de bloedsomloop en ademhaling te verbeteren en de bloeddruk te verlagen. Het kan ook helpen het HDL (goede) cholesterol te verhogen en het LDL (slechte) cholesterolgehalte te verlagen.

10. Je kan je geestelijke gezondheid verbeteren

Dagelijks yoga 11

Als je worstelt met geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst, depressie of stress, kan yoga helpen.

Een van de meest voorkomende voordelen van yoga is dat het helpt de geest te kalmeren en stress te verlichten. Daarnaast kan het ook helpen de stemming te verbeteren en angst te verminderen.

Uit een systematisch overzicht van onderzoeksartikelen die werden gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychology bleek dat yoga een effectieve behandeling kan zijn voor verschillende psychische stoornissen.

Het onderzoek concludeerde dat yoga kan helpen bij het verminderen van symptomen van angst, depressie en stress. Het kan ook helpen om de kwaliteit van leven en het welzijn te verbeteren. Als je worstelt met psychische problemen, kan yoga een goede optie voor je zijn.

Conclusie

Als je dagelijks yoga beoefent, zal je waarschijnlijk verschillende voordelen ervaren, zoals een betere geestelijke gezondheid, minder stress, meer flexibiliteit en mobiliteit, meer energie en vitaliteit, en een betere cardiovasculaire gezondheid. Daarnaast kan yoga ook helpen de slaapkwaliteit te verbeteren en de stofwisseling te stimuleren. Het regelmatig beoefenen van yoga kan je algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren.


Zoek je een yogales in Roeselare? Word lid van onze yoga klas en ervaar de talloze voordelen die yoga te bieden heeft voor je geest, lichaam en ziel. Onze ervaren leraren leiden je door het proces en helpen je om te ontspannen en te ontsnappen aan de dagelijkse stress. Onze gemoedelijke sfeer en comfortabele studio zorgen voor een ontspannen omgeving waar je je volledig kunt concentreren op je yoga beoefening. Schrijf je in begin aan je yogareis naar een gezonde en harmonieuze levensstijl.

Similar Posts