| |

Yoga vs. Pilates

Wat Is Het Verschil Tussen Yoga vs. Pilates?

Wil je fit worden maar weet je niet waar je moet beginnen? Je bent niet de enige! Duizenden mensen sprongen de afgelopen jaren op de hype rond Yoga en Pilates. Maar velen zijn in de war over het verschil tussen Yoga en Pilates. Beide hebben veel voordelen, maar wat is geschikt voor jou? In deze blogpost bespreken we de verschillen tussen Yoga en Pilates en helpen we je beslissen welke bewegingsvorm geschikt is voor jou!

Een meisje stelt de vraag wat het verschil is tussen Yoga vs. Pilates.

Is Pilates een soort yoga?

Pilates en Yoga zijn beide vormen van lichaamsbeweging die veel voordelen bieden, maar ze zijn niet hetzelfde. Yoga is een lichamelijke en geestelijke praktijk die in India ontstaan is. Pilates richt zich op kernkracht en stabiliteit.

Beide bewegingsvormen zullen we hieronder uitgebreid bespreken.

Z

Wat is Pilates?

Pilates is een vorm van lichaamsbeweging die de nadruk legt op langzame en gecontroleerde bewegingen. Het werd gecreëerd door Joseph Pilates. Hij geloofde dat een juiste ademhaling en aandacht voor de kernspieren tot een betere algemene gezondheid en conditie konden leiden.

Pilates wordt vaak aanbevolen aan mensen die revalideren van een blessure, omdat het kan helpen kracht en flexibiliteit op te bouwen zonder het lichaam te overbelasten.

Vergis je echter niet wat betreft Pilates, het is wel degelijk een bewegingsvorm die je lichaam actief laat bewegen. De combinatie van oefeningen maakt dat de kans groot is dat je na de eerste lessen spieren zal voelen waarvan je even vergeten was dat die bestonden.


Leer meer blogs:


Wat doet Pilates voor je lichaam?

Pilates is een geweldige oefening voor beginners omdat het weinig impact heeft en relatief gemakkelijk te leren is. Het richt zich op het versterken van je kernspieren, wat je houding kan helpen verbeteren en je kans op blessures verkleint.

Je zal ook voelen hoe Pilates helpt om je lichaam sterker te maken. Pilates kan je ook helpen gewicht te verliezen en je flexibiliteit te verbeteren.

Wat is Yoga precies?

Yoga is een oude praktijk die in India ontstaan is. Het legt de nadruk op de verbinding tussen geest en lichaam, en omvat vaak meditatie en een focus op de yoga ademhaling samen met lichamelijke houdingen.

9k=

Yoga filosofie

De filosofie van yoga is dat het een manier is om in contact te komen met het goddelijke. Yoga is een manier om voorbij het ego te gaan en in contact te komen met het universele bewustzijn. Het is een manier om bevrijding te vinden uit de cyclus van wedergeboorte.

Er wordt in het alledaagse leven wel eens gelachen dat yoga zweverig zou zijn, maar het is voornamelijk de manier bij uitstek om een diepere connectie met jezelf en je omgeving te maken.

Wat doet yoga voor je lichaam?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het volgen van yogalessen. Zo helpt yoga het lichaam te rekken en te verstevigen. Daarnaast is het een manier om je evenwicht en soepelheid te verbeteren.

Niet enkel op fysiek vlak heeft yoga voordelen, ook mentaal kan het je helpen. Het is aangetoond dat yoga heel nuttig kan zijn bij het beheersen van stress.

Op de juiste manier leren ademhalen dankzij yoga, zal je geest kalmeren en bijgevolg stressniveau verlagen. Je zal een rust over je voelen neerdalen wanneer je na een les yoga naar buiten stapt.

Wat is de beste yoga voor beginners?

Er zijn veel verschillende soorten yoga, dus het kan moeilijk zijn te beslissen welke het beste voor je is als je net begint. Sowieso is er geen pasklaar antwoord op de vraag wat de beste yoga voor beginners is. Dit zal namelijk sterk variëren afhankelijk van je individuele behoeften en voorkeuren.

Lessen gebaseerd op Hatha yoga en Iyengar zijn twee goede opties voor beginners, omdat ze de nadruk leggen op uitlijning en houding. Ashtanga is ook een goede keuze maar sommige houdingen kunnen moeilijk zijn voor de echt beginners.

Hatha yoga is een van de populairste vormen van yoga. De yogahoudingen zijn zacht en langzaam, en de nadruk ligt op ademhaling en meditatie. Hatha yoga kan je daarnaast helpen een gevoel van vrede en kalmte te bereiken.

Z

Wat zijn de beste yoga oefeningen?

Er bestaat niet zoiets als de ‘beste’ yoga oefening, want de beste oefeningen variëren naargelang je individuele behoeften en doelen. Maar enkele basis yoga oefeningen die geweldig zijn voor beginners zijn o.a. Zonnegroeten, Neerwaartse Hond, en Kinderhouding.

Mensen beginnen in hun eerste yogales met bepaalde houdingen die de energie laten stromen gekoppeld met de focus op de ademhaling. Je zal al snel merken dat ademhalingsoefeningen een belangrijke rol spelen in yoga.

Yoga vs. Pilates

Zowel yoga als Pilates hebben talloze voordelen. Er zijn echter wel enkele verschillen tussen de twee. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat yoga meer spiritueel is en focust op de geest, terwijl Pilates meer lichamelijk is.

Yoga is een oude discipline die in India ontstond, terwijl Pilates een moderne bewegingsroutine is die in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld werd.

Yoga concentreert zich op de ademhaling, ontspanning, mediteren en mantra zingen, terwijl het bij Pilates gaat om het versterken en strakker maken van het lichaam. Beide oefeningen hebben veel voordelen, maar welke is geschikt voor jou? Hier zijn wat dingen om te overwegen:

Als je een fysieke training zoekt, is Pilates een betere keuze dan yoga. Pilates is geweldig om het lichaam te verstevigen en te vormen, terwijl yoga minder inspannend kan zijn.

9k=

Yoga is dan weer beter voor het verbeteren van flexibiliteit, kracht en evenwicht. Als je een slechte rug hebt of andere blessures, is yoga beter dan Pilates omdat het aan je lichamelijke beperkingen aangepast kan worden.

Je kan variaties op yoga houdingen uitvoeren die wel haalbaar zijn voor jouw lichaam op je eigen tempo. Zo bewaak je ook je eigen grenzen zonder je lichaam te ver te pushen.

Pilates is meer gestructureerd, wat betekent dat het gemakkelijker is om de oefeningen te leren en te volgen. Als je nieuw bent met de bewegingsroutines of gewoon graag een routine hebt in het algemeen is dit een fijne bijkomstigheid.

Conclusie: Wat is nu de beste manier voor jou om te bewegen, Yoga vs. Pilates?

Het antwoord op deze vraag Yoga vs. Pilates hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren. Allebei hebben ze veel voordelen, maar het is belangrijk een les te kiezen die bij je persoonlijkheid en doelen past.

Het is natuurlijk ook perfect mogelijk om beide te doen indien je geen keuze kan maken. Ga gerust op zoek naar een online yoga cursus of een online beginnerscursus Pilates als je wilt beginnen bewegen en test even uit welke bewegingsleer jou het best ligt. 


In Ndigo (voorheen Dansstudio Indigo) in Roeselare worden yogalessen aangeboden in de studio’s. We hebben al veel mensen hun geestelijke en lichamelijke gezondheid zien verbeteren, en ook hun omgang met tegenslagen in hun dagelijks leven.

De sleutel tot het ontsluiten van je innerlijke kracht is het ontketenen van de energie en inzichten die ieder mens in zich heeft. Het is door regelmatige toepassing van deze leringen dat zo veel mensen hun leven veranderd hebben. Wil je yoga voor jezelf eens proberen of misschien opnieuw beginnen met deze lessen? Neem dan meteen contact met ons op.


Similar Posts