| |

Dans Improvisatie: Het geheime wapen van top dansers

Wist je dat dans improvisatie, een belangrijk middel kan zijn voor fysieke, mentale en sociale ontwikkeling? Het is waar! Deze schijnbaar ongestructureerde vorm van dans met of zonder muziek helpt de proprioceptie te verbeteren, dat is het gevoel van je lichaam voor waar het zich in de ruimte bevindt.

Dit kan helpen bij balans, coördinatie en zelfs blessure preventie. Improvisatie of spelen met dans verbetert ook de creativiteit en het probleemoplossend vermogen, en helpt sociale contacten op te bouwen.

Dus als je twijfelt of dans improvisatie iets voor jou of voor je kind is, aarzel niet en probeer het gewoon.

Dans improvisatie partnerwerk

Wat is Dans Improvisatie?

Dans improvisatie is spontaan creëren al dansend. Het is vrij bewegen op muziek, niet volgens een vaste choreografie. Je kunt het alleen doen of met een groep. Het kan om verschillende dansstijlen en choreografieën gaan zoals klassiek ballet, hedendaagse dans, moderne dans, jazz dans en hip-hop, fit & dance.

Waarom zou ik Dans Improvisatie doen?

Dans improvisatie is een impulsieve vorm van beweging om je proprioceptie te verbeteren. Proprioceptie is het gevoel van waar je lichaam zich in de ruimte bevindt.

Het helpt je te weten waar je ledematen zijn, hoe ze bewegen, en hoeveel kracht je uitoefent. Improvisatie vereist dat je je proprioceptie voortdurend gebruikt terwijl je beslissingen neemt over welke stappen je moet nemen en hoe je je lichaam moet bewegen. Je leert ook rekening houden met de bewegingen van de andere dansers om je heen.

Maar misschien is de belangrijkste reden om improvisatie te proberen omdat het helpt om samen te werken en te dansen met andere dansers. Daar komen we later op terug.

Volgens een article ‘From Improvisation to Choreography: The critical bridge‘ van Research Gate, is dans improvisatie de hedendaagse manier van nieuwe creaties. We weten nog niet helemaal hoe dans improvisatie leidt naar betere choreografieën maar de effecten zijn zichtbaar. Door het improvisatie proces verbetert men hun kritisch bewustzijn; het vermogen om hun eigen dansen en die van anderen te beschrijven, analyseren, interpreteren en evalueren.Wat zijn de fysieke voordelen?

image 2

Dansimprovisatie kan je een betere danser maken, omdat het je in staat stelt ter plekke bewegingen te creëren, zonder een vaste routine te volgen. Dit vergroot je creatieve vermogen en helpt je comfortabeler te dansen in elke situatie.

Daarnaast heeft dansimprovisatie veel fysieke voordelen. Het verhoogt de flexibiliteit, lenigheid en kracht, verbetert het evenwicht en de coördinatie, en vermindert stress en angst. Het is een geweldige manier om plezier te hebben en tegelijkertijd fit te worden!

Wat zijn de mentale voordelen van improvisatie?

Als dansers improviseren, kunnen ze hun eigen creatieve ideeën verkennen. Dit kan een prachtige manier zijn voor de danser om het zelfvertrouwen te verbeteren en de creativiteit te vergroten.

Onderzoekers die dansers observeren zien de ontwikkeling van nieuwe bewegingen gekoppeld met hun authentieke gevoelens.

Bovendien kan improvisatie dansers ook helpen zich te leren concentreren en meer aanwezig te zijn in het moment. Improviseren, dat is echt mindful bewegen en aandacht scheppen voor het lichaam.

Onderzoekers die dansers observeren zien de ontwikkeling van nieuwe bewegingen gekoppeld met hun authentieke gevoelens.

Wat zijn de sociale voordelen?

Dansimprovisatie heeft veel sociale voordelen. Partnerwerk helpt dansers om met elkaar te communiceren en samen te werken. Contact improvisatie (of contact improvisation in het Engels) is een populaire vorm van geïmproviseerde dans die sterk steunt op communicatie en verbinding met je partner.

Het kan een stap zijn op weg om je luistervaardigheid te verbeteren, want partners moeten niet alleen met hun oren luisteren, maar met hun hele lichaam om in harmonie te bewegen.

Deze vorm van dansen bouwt vertrouwen en intimiteit met anderen op.

Een klassiek ballet les

Wat is belangrijk bij dansen?

Techniek en discipline vormen de basis van dans. Met een goede techniek beweeg je met meer gratie en vloeiendheid. Je zult langer en met minder moeite kunnen dansen. En je bewegingen zullen preciezer zijn, waardoor je dans er zuiverder en meer afgewerkt uitziet.

Maar het kost tijd en oefening om een goede techniek te ontwikkelen. Wees geduldig en blijf regelmatig oefenen. Je zult na verloop van tijd verbeteringen zien in je dansen.

Het in evenwicht brengen van technieklessen met dansimprovisatie oefeningen kan je helpen een betere, meer all-round performer te worden.

Als je je alleen op techniek concentreert, verlies je het vermogen om creatief en expressief te zijn. Dansimprovisatie oefeningen helpen je je creativiteit, expressie en je eigen stijl te ontwikkelen, terwijl ze je ook helpen je techniek te verbeteren.

Dans improvisatie les

Dus, hoe breng je een technische dansstijl in evenwicht met improvisatie?

Dat hangt af van je niveau van danservaring. Als je een beginnende danser bent, zou ik je aanraden eerst technieklessen te volgen en dan later dansimprovisatie oefeningen toe te voegen. Als je gaat improviseren kan je soms snel gefrustreerd worden door dat je de bouwstenen niet hebt om een doorbrak te maken. Maar, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen….

Conclusie

Improvisatiedans is een creatieve en opwindende manier voor je om je fysieke mogelijkheden te verkennen. Het kost tijd en oefening om een goede techniek te ontwikkelen, maar wees geduldig. Door technieklessen af te wisselen met improvisatie-oefeningen kun je mettertijd een ‘all round’ danser worden. Begin met danslessen en dan voeg wat improvisatie-oefeningen toe aan je schema om die creatieve vonk meer op gang te krijgen!

Dansschool Ndigo (voormalige Dansstudio Indigo) uit Roeselare biedt danslessen voor alle niveau’s en leeftijden. We geloven sterk in de kracht van improvisatie technieken. Daarom verwerken we improvisatie opdrachten in onze wekelijkse techniek lessen. Deze improvisatie taken geven een danser de mogelijkheid om hun grenzen te verleggen en nieuwe dingen te ontwikkelen. Bovendien krijgen dansers bij Ndigo de kans om deel te nemen aan improvisatie wedstrijden in Klassiek Ballet, Moderne dans, Jazz dans en Hiphop. Heb je nog vragen, contacteer ons hier.


Similar Posts