| | |

YAGP 2024: De spannende Voorbereiding Van deze competitie

Onlangs maakte Ndigo zijn debuut bij de Youth America Grand Prix (YAGP), een toonaangevende competitie die jonge dansers een platform biedt om hun talent te tonen.

We willen deze bijzondere ervaring met jullie delen, inclusief enkele waardevolle tips voor het filmen van een digitale dansdeelname.

Milan Yep YAGP portret

Wat is Virtual YAGP?

Youth America Grand Prix (YAGP) is ’s werelds grootste ballet- en dansscholarship competitie voor jong talent. Van over de hele wereld komen er inzendingen van jonge danstalenten.

Dit was niet zomaar een deelname, het was voor ons een sprong in het diepe. Het was de eerste keer.

Onze zoon, Milan Yep (11 jaar) nam deel met zowel de ballet solo (Choreograaf: Justin Yep) als de Contemporary solo (Choreograaf: Justine Margodt) in de virtuele YAGP competitie, in de jongste leeftijdscategorie Pre-professional.

De uitdaging was groot. We moesten de perfecte choreografieën filmen en uploaden naar het YAGP-portaal. Deze inzendingen werden vervolgens live uitgezonden op Youtube (7:57s Contemporary, 9:40s Klassiek Ballet) beoordeeld door een jury van professionele dansers en docenten. De Youtube video vind je verder in deze blog.

Wie waren De Juryleden van YAGP?

Voor de beoordeling van de Contemporary choreografieën waren de juryleden:

 • Monique Meunier (New York City Ballet)
 • Cristina Saso (European School Of Ballet)
 • John Selya (American Ballet Theatre)
 • Karine Plantadit (Alvin Ailey New York)
 • Natalia Bashkatova (Bolshoi)

  Voor Klassiek Ballet waren de juryleden:
 • Monique Meunier (New York City Ballet)
 • Natalia Bashkatova (Bolshoi)
 • Jenifer Fayette (New York City Ballet)
 • Jose Carayol (Royal Ballet School)
 • Jan Broeckx (Prix Lausanne)

Lees Meer Blogs:


Tips om je dansdeelname te filmen

De uitdaging van een digitale deelname is groot, dus hier zijn enkele tips die we hebben geleerd.

 • Extra Inleving en Expressie: De camera vangt elk detail, dus wees bewust van je expressies. Zelfs als je even op je lip bijt, of je ogen flitsen naar de verkeerde kant wordt dit op beeld gezet. Dus blijf kalm.
 • Bewegingen Afmaken: Zorg ervoor dat elke beweging volledig en afgewerkt is. Groot dansen is essentieel. Op beeld zien de bewegingen er vaak kleiner uit dan hoe je ze zelf voelt.
 • Goede Voorbereiding: Zowel fysiek als mentaal. Oefen de choreografie totdat deze vloeiend is en je je volledig comfortabel voelt.
 • Omgaan met Reflecteren en Verbeteren: Wees open voor feedback van je coach en bereid om je prestaties zelf kritisch te bekijken en te verbeteren.
 • Breng Water en Snacks: Blijf gehydrateerd en energiek tijdens de lange opnamedagen.
 • Blijf Fit en Optimistisch: Een positieve, uitgeruste houding en goede conditie zijn cruciaal voor een succesvolle opname.

Milan bereidt zich voor op de YAGP wedstrijd.

De YAGP Uitzending

Het was een woensdagavond vol spanning toen we live naar de balletwedstrijd keken.

Milan, midden in zijn moderne dansles in Ndigo, ging even zijn les uit om naar de YouTube-uitzending te kijken. Wat een spannend gevoel om je eigen video te zien tussen alle Internationale inzendingen.

De Contemporary wedstrijd werd rond middernacht uitgezonden, die hebben we in de ochtend bekeken, aan de ontbijttafel. We zagen zoveel inspirerende dansers.

Het moment van de waarheid

Youtube (7:57s Contemporary, 9:40s Klassiek Ballet)


De prijsuitreiking volgde op donderdag 18 januari 2024. Enkel de beste 12 inzendingen werden vernoemd. Er werd aangehaald dat elke deelnemer al een winnaar op zich is.

Het moment van de waarheid:

Milan werd 2e in de categorie Contemporary uit bijna 20 inzendingen en behaalde een top 12 plaats van de meer dan 100 inzendingen in Klassiek Ballet.

We waren enorm gelukkig toen we dit hoorden.

Enkele dagen later ontvingen we gedetailleerde scores en waardevolle feedback van elk jurylid. Deze feedback is goud waard, het is een tool om van te leren en onszelf te verbeteren.

Kort daarna ontvingen we een YAGP diploma en een scholarship voor Milan: een 50% scholarship voor een Summer Intensive bij het Nervi Dance Festival in Italië. 

Bovendien is Milan uitgenodigd op de YAGP Finals in april 2024 in New York, met beide solo’s. Wat een overweldigend nieuws!

Screenshot Invitation YAGP

waarom wilden we deelnemen aan YAGP?

Jarenlang hebben we ons laten inspireren door de video’s van YAGP. Talloze keren keken we de filmpjes zelf en ook met onze leerlingen in de studio.

De online deelname bood de perfecte gelegenheid om deel uit te maken van deze ervaring. Het is een kans als danser om je te presenteren aan toonaangevende dansscholen en academies wereldwijd. Bovendien is het hele voorbereidingsproces ook al een leermoment.

Het filmproces was een intensieve halve dag. We streefden naar perfectie, omdat we wisten dat elke danser zijn beste versie zou insturen. Het filmen bood ons de kans om de choreografie keer op keer te perfectioneren, een waardevol leerproces voor de docenten en de danser.

Great dancers are not great because of their technique, they are great because of their passion.

~ Martha Graham

Conclusie

Bij Ndigo geloven we dat groeien betekent je grenzen verleggen. Je zult groeien als je je oncomfortabel voelt. Om beter te worden als danser moet je je laten zien en naar verschillende wedstrijden en optredens gaan.
Iedere wedstrijd is anders en heeft een andere aanpak nodig.

Volg je droom, komt tot actie en kijk naar wat komt. Dit volgt ons studio motto ‘Dream it, Do it, Give it.’

Milan Yep met YAGP Diploma Scholarship

Justin en Ineke: “We zijn gelukkige ouders met een zoon die zielsveel van dansen houdt en van dans zijn carrière wil maken. Voordien waren we coaches en docenten voor andere getalenteerde dansers, maar nu zijn de rollen veranderd. “

“Het was een uitdaging om de rol van ouder te combineren met de professionele afstand die nodig is als coach. We zijn heel blij met deze resultaten en we begeleiden Milan nu voor nieuwe mooie uitdagingen.”


Milan zegt zelf, “Je kunt het maar proberen. En dan zien wat er gebeurt.”

Similar Posts