|

Hoe bereid ik mij voor op een auditie? 3 handige tips & tricks

Je staat in een dansstudio samen met enkele anderen. Je voelt de adrenaline door je aderen gieren en krijgt misschien wat klamme handen. Het nummer gespeld op je buik, toont aan dat je auditie aan het doen bent. Of het nu de eerste keer is of de twintigste, audities zijn altijd spannend.

Wij geven hier een aantal handige, maar vooral ook praktische tips zodat je met een gerust hart naar je volgende auditie kunt gaan.

Wees voorbereid voor de auditie

Eén van de belangrijkste punten voor een deelname aan een auditie is voorbereid zijn. Zorg dat je de week ervoor goed slaapt, zodat je fit en energiek aan de auditie kan beginnen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te weten waarvoor je precies auditie doet.

Dit heeft namelijk enkele praktische gevolgen. Voor een ballet compagnie moet je andere dingen meebrengen naar de auditie dan voor een street groep.

Dat brengt ons meteen bij een tweede belangrijke punt van voorbereiding. Zorg dat je de avond voordien de juiste spullen klaarlegt.

Check of je de geschikte schoenen of kledij meehebt zoals vaak op de uitnodiging voor de auditie staat. Wat in je tas of rugzak niet mag ontbreken, is natuurlijk een flesje water en eventueel een (gezonde) snack.

Jonge dansers tijdens een auditie les.

De laatste voorbereidingen vinden plaats op de dag van de auditie zelf. Start je dag door te ontbijten. Dit zal je energie geven om te dansen.

Daarna moet je zorgen dat je op tijd op de plaats van de audities bent. Je hebt op dat moment geen zin in extra stress door tijdsdruk. Als je op tijd vertrekt, moet je je daarover al geen zorgen meer maken.

Wanneer je aankomt op de locatie, zal je misschien wel wat stress beginnen te voelen omdat het opeens zo echt wordt, maar adem op dat moment even heel diep in en uit zodat je weer tot rust kunt komen.

Relax

Het is normaal om de dag van de auditie zenuwachtig te zijn. Het is een nieuwe situatie waarvan je niet weet hoe die zal lopen. Het hoort er dus bij om stress te hebben voor een auditie.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je jezelf helemaal erin moet verliezen. Je kan enkele dingen doen om de stress onder controle te houden, zoals diep in- en uitademen, je favoriete liedje heel luid meezingen of wat lavendelolie op je polsen te smeren.

Hou ook steeds in je achterhoofd terwijl de auditie bezig is, om jezelf niet te vergelijken met de anderen rondom jou. Focus op jezelf, wees in het moment en geniet van het dansen.

Zet dus je zenuwachtigheid om in puur enthousiasme voor de dans en herinner jezelf eraan dat je gewoon je best moet doen en dan de uitkomst wel zal zien.

Adem & Have fun!

De laatste is misschien wel de belangrijkste tip: geniet ervan. Leef je volledig uit in het dansen en toon hoeveel plezier je ervaart terwijl je door de ruimte beweegt.

Eén van de zaken waarnaar gekeken wordt in een auditie is het potentieel, dus toon wat je in je mars hebt, dans met plezier en overtuiging. Het is van belang om gewoon jezelf te blijven en vertrouwen te hebben in wat je kan.

Auditie

Wat dan ook de uitkomst is van de auditie, je hebt je ten volle gesmeten en ervan genoten. Het is een heel leerrijk moment waarbij je hindernissen moet nemen die je in de toekomst verder zullen helpen.

Een auditie is het perfecte moment om enkele vaardigheden te leren die ook later in je leven van pas zullen komen. Je leert hoe je op een gezonde manier kan omgaan met stress en ervaart hoe is het om beoordeeld te worden door een jury.

Dat is iets wat zeker nog van pas zal komen bij bijvoorbeeld een mondeling examen of een sollicitatie, welke richting je ook uitgaat met je leven. Het is misschien cliché, maar ook bij een auditie is deelnemen belangrijker dan winnen.

Wie weet raak je het jaar nadien wel door de audities. Het kan een grote stap zijn om je in te schrijven, maar meedoen aan audities is loslaten en je ten volle smijten zodat je er achteraf met een goed gevoel op kan terugkijken.

Similar Posts