|

Bewegen en leren, twee handen op één buik

De muziek knalt weer door de boxen, er klinkt vrolijk getetter uit de kleedkamers en in de studio’s worden de yogamatjes opnieuw uitgerold. Dat wil maar één ding zeggen: het nieuwe dansjaar is uit de startblokken geschoten.

Een opluchting voor de vele dansers en yogi’s om na vele maanden thuiszitten door corona opnieuw in de studio’s aanwezig te kunnen zijn. Maar wist je ook dat dansen, en bewegen in het algemeen, heel wat voordelen biedt? 

Yoga om de dag te starten, de wekelijkse danslessen, kinderen die rondhuppelen… het zijn ontspannende en fijne activiteiten. Het maakt niet uit of ze nu dienen om energie kwijt te raken of net jezelf op te laden.

Geen medicatie, maar meditatie.

Bewegen is goed voor je lichaam. Maar daar blijft het niet bij. Bewegen heeft ook een positief effect op je hersenen. Er is namelijk een heel sterke connectie tussen ons lichaam en onze hersenen.

bewegen en leren

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen kan helpen bij het leren. Uit een studie voor The American School Health Association blijkt dat bewegen een positieve invloed heeft op de schoolprestaties van kinderen.

Het stimuleert creativiteit wat ervoor zorgt dat kinderen sneller informatie opnemen.

Maar hoe komt dat nu precies?

De verklaring is te vinden in de doorbloeding van onze hersenen. Door te bewegen komt er een betere doorbloeding op gang wat zorgt voor een hogere zuurstofopname en de aanmaak van endorfine, één van de gelukshormonen. Die twee zorgen dat er een verbetering is in het leren. Maar een verbetering in leren is niet het enige voordeel.

Door te bewegen komt er een betere doorbloeding op gang wat zorgt voor een hogere zuurstofopname en de aanmaak van endorfine, één van de gelukshormonen.

Meisje aan het studeren aan tafel

Door te bewegen kunnen kinderen en volwassenen, een stuk sneller informatie opslaan, nieuwe manieren vinden om te communiceren en op een actieve manier nadenken over het oplossen van problemen.

Ook thuis hoef je niet stil te zitten. Je kan heel gemakkelijk het huiswerk van je kind koppelen aan de oefeningen uit een dans- of yogales.

Zo kan je zoon of dochter in het vervolg zijn of haar woordenschat misschien uitbeelden in plaats van het op te schrijven of kan het wiskundige figuren uitbeelden. Er zijn heel wat mogelijkheden, maar één ding staat vast: bewegen heeft heel wat voordelen.

Dus spring, dans en zonnegroet er maar op los komend jaar!


Hallo! Ik ben Ynske en dans ondertussen al heel wat jaren. Binnen het kader van mijn studies communicatiewetenschappen, krijg ik dan ook de kans om voor jullie leerrijke, interessante en leuke blogs te schrijven. Veel leesplezier!


Similar Posts