| |

sociale Angst verslaan met Dans

sociale angstOnze kinderen groeien op in een wereld die snel verandert en altijd verbonden is. Door sociale media, digitale apparaten, en constante communicatie, is het niet verrassend dat ze soms te maken krijgen met angst en een gevoel van alleen zijn.

Maar er is één krachtig instrument dat kan helpen om deze negatieve emoties te bestrijden — dansen.


Dans biedt vele bewezen voordelen voor onze kinderen. Het draagt bij aan zowel fysieke als mentale welzijn door stress te verminderen, de hersenfunctie te verbeteren en het zelfvertrouwen te verhogen.

Maar wat maakt het zo effectief in het overwinnen van sociale angst?

In deze blogpost vertellen we jou hoe dans een veilige en ondersteunende omgeving kan bieden voor onze kinderen om zich uit te drukken, contact te maken met anderen en uiteindelijk sociale angst stap voor stap te overwinnen.

Wat is Sociale Angst bij Kinderen

file 13

Sociale angst, ook bekend als sociale fobie, is een intense angst om beoordeeld of afgewezen te worden door anderen in sociale situaties. Het kan zich op verschillende manieren uiten, in het zelfbewustzijn, door het vermijden van sociale interacties, of het ervaren van fysieke symptomen zoals zweten en trillen.

Het is essentieel om te erkennen dat sociale angst bij kinderen niet hetzelfde is als verlegenheid. Terwijl verlegenheid een normale en tijdelijke fase is, is sociale angst een aanhoudende en beperkende aandoening waar ze hulp bij nodig hebben.

Kinderen met sociale angst kunnen overweldigd worden door alledaagse situaties zoals spreken in de klas, naar een feestje gaan, nieuwe mensen ontmoeten, en zelfs nieuwe dingen proberen. Ze kunnen erg bezorgd zijn over vernedering, beoordeling of afwijzing.

Als gevolg daarvan vermijden ze deze activiteiten of doorstaan ze intense stress. Deze vermijding kan leiden tot een vicieuze cirkel, waarbij het kind waardevolle ervaringen misloopt, hun sociale vaardigheden verder beperkt en hun angsten versterkt.

De Kracht van Dans bij het Overwinnen van Sociale Angst

Van schoolfeestjes tot feestjes met vrienden, sociale gebeurtenissen kunnen doorgaans gevoelens van angst opwekken bij onze kinderen. Maar als het op dansen aankomt, verschuift de focus van externe druk en verwachtingen naar innerlijke expressie en persoonlijk genot.

Hier zijn enkele redenen waarom dans een effectief hulpmiddel kan zijn bij het overwinnen van sociale angst:

Een veilige en ondersteunende omgeving

Een veilige en ondersteunende omgeving

Eén van de meest moeilijke uitdagingen voor kinderen met sociale angst is zich comfortabel voelen in sociale situaties. Danslessen bieden een veilige en ondersteunende omgeving waar kinderen zich vrij kunnen voelen om zichzelf uit te drukken zonder angst voor beoordeling of afwijzing.

Via dans leren kinderen vertrouwen en communiceren met anderen op een non-verbale manier. Dans is een universele taal om te communiceren. Dit kan hen helpen om zich meer op hun gemak te voelen in sociale situaties buiten de dansles, omdat ze al een gevoel van verbondenheid hebben ontwikkeld binnen de dansgroep.

Verbindingen Maken

Een andere belangrijke uitdaging van sociale angst is de angst om beoordeeld of afgewezen te worden door anderen. Dit kan het moeilijk maken voor kinderen om deel te nemen aan sociale situaties en betekenisvolle verbindingen aan te gaan.

Maar, door middel van dans kunnen ze een gevoel van verbondenheid vinden met anderen die hun passie delen. Een geweldig verhaal dat ik graag met je wil delen, is dat van Neo, een gepassioneerde jonge danser, die aanvankelijk bang was om op te treden en bekeken te worden.

Neo is zot van dansen, toch voelde hij zich zenuwachtig voor het eerste optreden, en hij bedekte zijn gezichtje met zijn handen. Om hem te helpen deze situatie te overwinnen, probeerden we te oefenen voor kleinere groepen publiek. Gelukkig voelde hij zich meer en meer comfortabeler worden met een publiek.

Bij zijn tweede optreden deed Neo het geweldig, vol vertrouwen toonde hij zijn beste moves. Hij had zijn sociale angst kunnen overwinnen.

Zelfvertrouwen opbouwen

Danskamp 31.jpg

Dans is een krachtige vorm van zelfexpressie die kinderen toelaat hun emoties en gedachten te uiten zonder woorden te gebruiken. Het stimuleert hen om hun creativiteit te gebruiken, zich vrij uit te drukken en vertrouwen in hun capaciteiten op te bouwen.

Door danslessen kunnen kinderen ook doelen stellen en hun voortgang bijhouden terwijl ze nieuwe bewegingen en routines leren. Ze zien heel duidelijk, waw ik kan mijn balans houden, oh het lukt me op een pirouette te draaien. Dit gevoel van prestatie en groei geeft een positieve mindset en verhoogt het zelfvertrouwen, waardoor ze zich zekerder voelen in sociale situaties.

Vreugde vinden

In de wereld van vandaag, waar kinderen voortdurend worden overspoeld met de druk om ergens bij te passen of te voldoen aan maatschappelijke verwachtingen, biedt dans een verfrissende ontsnapping. Ze kunnen hun zorgen los laten en gewoon genieten van het huidige moment.

De fysieke activiteit die gepaard gaat met dansen zorgt ook voor de vrijlating van endorfines, bekend als de “feel-good” hormonen, die kunnen helpen stress te verminderen en een positieve mindset te bevorderen. Dit helpt kinderen om te gaan met hun sociale angst en bevordert hun algehele welzijn. Bovendien, met dans als zo’n leuk en plezierige bezigheid, zijn kinderen eerder geneigd om eraan vast te houden en de langetermijnvoordelen ervan te plukken.

We hebben al 1000en kinderen over de dansvloer zien passeren en elk van hun verhalen over het overwinnen van sociale angst is zo mooi. De ouders zijn ons er eeuwig dankbaar voor. Van hun kinds eerste dansles, met veel angst, naar hun eerste optreden vol trots en vaak naar hun eerste solo, ze plukken er de vruchten van. Nu en later, in de studio en in hun latere leven


Lees Meer Blogs:


De Langdurige Voordelen van het Overwinnen van Sociale Angst Door Dans

De Langdurige Voordelen van het Overwinnen van Sociale Angst Door Dans

Door dans te gebruiken als een tool om sociale angst te overwinnen, leren onze kinderen niet alleen hoe ze zelfverzekerd sociale situaties kunnen navigeren, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden en eigenschappen die hen uiteindelijk ten goede zullen komen. Deze langetermijnvoordelen omvatten het volgende:

 • Verhoogd zelfvertrouwen: Door te dansen kunnen onze kinderen leren om trots te zijn op hun eigenheid. Als ze uitdagingen overwinnen, winnen ze zelfvertrouwen en zelfwaardering, wat assertiviteit en positieve zelfexpressie bevordert.
 • Verbeterde sociale vaardigheden: Dans is geen solovoorstelling; het is een samenwerkingsverband. Door met anderen te dansen, scherpen onze jonge dansers hun communicatie- en interactievaardigheden aan, waardoor ze diepe en betekenisvolle verbindingen smeden.
 • Verminderde geestelijke gezondheidsproblemen: Dans fungeert als een toevluchtsoord voor emotionele expressie, waardoor het risico op depressie en angststoornissen wordt verminderd. Het biedt een veilige ruimte voor onze kinderen om hun emoties positief te uiten, wat algemene emotionele stabiliteit bevordert.
 • Ruimere sociale netwerken: De dansvloer wordt een centrum van vriendschap en kameraadschap. Via danslessen en optredens kunnen onze kinderen hun sociale kringen uitbreiden, waardoor ze kunnen ontsnappen aan gevoelens van isolatie en eenzaamheid.
 • Verbeterde academische prestaties: De discipline en toewijding die door dans worden ingegeven, vloeien over naar de academische wereld. Met verhoogd zelfvertrouwen en betrokkenheid kan ons kind uitblinken in hun studie, waardoor ze hun volledige potentieel in het klaslokaal kunnen ontsluiten.
 • Toegenomen buitenschoolse betrokkenheid: Dans ontsteekt een passie voor deelname. Met dans kunnen onze kinderen zich aangetrokken voelen tot andere activiteiten, waardoor hun schoolervaring wordt verrijkt en hun horizon wordt verbreed.
 • Betere banen: De vaardigheden die op de dansvloer worden geleerd, vertalen zich naadloos naar de professionele wereld. Van interviewtechnieken tot het aangaan van positieve relaties op de werkvloer.
 • Grotere onafhankelijkheid: ze leren op hun instincten te vertrouwen en autonome beslissingen te nemen. Dans bevordert zelfstandigheid en stelt tieners in staat sociale omgevingen met vertrouwen te betreden.
 • Persoonlijk inzicht: Dans is een reis van zelfontdekking. Door beweging kunnen onze kinderen een dieper begrip van zichzelf krijgen, wat de weg vrijmaakt voor meer authentieke en vervullende levenskeuzes.
 • Avontuurlijke geest: Ze hebben nieuwe ervaringen, hobby’s en zelfs reizen, waardoor hun leven wordt verrijkt met diversiteit.
 • Empathie en mededogen: Dans ontwikkelt empathie, aangezien ons kind leert om op een dieper niveau met anderen in contact te komen. Ze worden gevoeliger voor de gevoelens en uitdagingen van anderen.

Hoe kunnen we onze kinderen helpen?

Nu we de voordelen van dans begrijpen bij het overwinnen van sociale angst, zijn hier enkele manieren waarop we als ouders en leerkrachten onze kinderen kunnen helpen:

Wat zijn de triggers/

De eerste stap is het begrijpen van de oorzaken van de sociale angst van ons kind. Wordt het getriggerd door een ervaring of bepaalde situaties? Is het vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen of angst voor beoordeling? Door deze triggers te identificeren, kunnen we onze ondersteuning op maat maken en de beste manier vinden om dans in hun leven te introduceren.

Open communicatie

Open communicatie

Een open en eerlijk gesprek met ons kind over hun gevoelens kan hen helpen zich gehoord en begrepen te voelen. Deze communicatie bevordert ook vertrouwen en stelt ons in staat om hun reis in het overwinnen van sociale angst in moeilijke situaties beter te ondersteunen.

We zouden dit kunnen doen door eenvoudigweg te vragen hoe hun dag op school was, over hun ervaringen en zelfs welke uitdagingen ze tegenkomen. Door actief te luisteren naar hun antwoorden, kunnen we gebieden identificeren waar we hen kunnen helpen sociale angst te overwinnen.

Strategieën voor het beheersen van angst.

We kunnen ook strategieën voor het beheersen van angst leren en implementeren om onze kinderen te helpen omgaan met hun sociale angst. Deze technieken kunnen diepe ademhaling, visualisatie, positieve selftalk, mindfulness, meditatie en yoga omvatten. We kunnen deze technieken samen met ons kind oefenen, waardoor het een leuke en verbindende ervaring wordt.

Aansporen maar niet opdringen

Aansporen maar niet opdringen

Terwijl dansen een effectief middel kan zijn om sociale angst te overwinnen, is het essentieel om onze kinderen aan te moedigen zonder hen uit hun comfortzone te duwen. Het is belangrijk om hun grenzen te respecteren en hen op hun eigen tempo te laten evolueren. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat ons kind zelfvertrouwen opbouwt en van het proces geniet, in plaats van zich overweldigd of onder druk gezet te voelen.

Wees empathischer

Als ouders is het natuurlijk dat we willen dat onze kinderen slagen en gedijen. Toch moeten we ook onthouden dat het overwinnen van sociale angst een proces is en dat er onderweg tegenslagen kunnen zijn. Het is belangrijk om empathisch te zijn en steun te bieden in plaats van gefrustreerd of teleurgesteld te raken.

Ons begrip en aanmoediging kunnen het verschil maken in de reis van ons kind naar zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.

Begin klein

Begin klein

Het kan overweldigend zijn voor onze kinderen om meteen in een dansles of optreden te duiken, dus is het essentieel om klein te beginnen. Moedig hen aan om thuis te dansen of met goede vrienden in een comfortabele en veilige ruimte voordat ze de volgende stap zetten. Dit kan hun zelfvertrouwen opbouwen en hen geleidelijk introduceren in de dansgemeenschap.

Van negatieve gedachten naar positieve

Dans deze zinnen wordt uitgelegd hoe dansen niet alleen fysieke beweging bevordert, maar ook positief denken en zelfperceptie stimuleert. We kunnen onze kinderen helpen hun negatieve gedachten om te zetten in meer constructieve en empowerende gedachten door positieve bekrachtiging, bevestigingen en aanmoedigende zelfspraak. Van ik kan het niet, naar ik kan het nog niet, maar ik kan het leren.

Dit kan hen helpen omgaan met hun sociale angst en een positievere mindset opbouwen.

Sociale vaardigheden buiten dans

Terwijl dans zeker kan helpen om sociale vaardigheden te verbeteren, is het essentieel om onze kinderen ook aan te moedigen om verbindingen te leggen en vriendschappen te sluiten buiten de dansles. Zo kunnen ze hun geleerde sociale vaardigheden toepassen in verschillende situaties en omgevingen.

Als ouders kunnen we hen ondersteunen door afspraakjes te regelen of lid te worden van clubs en organisaties waar ze nieuwe mensen kunnen ontmoeten en sociale banden kunnen opbouwen.

Vier hun vooruitgang

Vier hun vooruitgang

Als onze kind stappen zet om sociale angst te overwinnen door middel van dans, is het essentieel om hun vooruitgang te vieren en hun inspanningen te erkennen. Deze positieve bekrachtiging kan hun zelfvertrouwen vergroten en hen motiveren om hun reis voort te zetten.

We kunnen hun vooruitgang vieren door hun optredens bij te wonen, hun verbetering te prijzen en onze trots in hen uit te drukken. Deze aanmoediging kan ons kind helpen om sociale angst te overwinnen en het goed te doen in alle aspecten van het leven.

Zoek Hulp

Zoeken van hulp of therapie is OK. Als ouders is het belangrijk om te erkennen wanneer onze kinderen mogelijk extra ondersteuning nodig hebben, bovenop wat wij kunnen bieden. Professionele hulp zoeken is normaal en kan hun reis naar het overwinnen van sociale angst en floreren in alle aspecten van het leven aanzienlijk ten goede komen. Laat ze praten met iemand, voor het erger wordt.

Conclusie

Als ouders en docenten is het onze verantwoordelijkheid om onze kinderen te ondersteunen en te begeleiden bij het overwinnen van sociale angst. Door dans in hun leven te integreren en strategieën toe te passen die zelfexpressie, empathie en zelfvertrouwen bevorderen, kunnen we hen helpen hun angsten te overwinnen en een vervuld leven te leiden.

Met geduld, begrip en aanmoediging kunnen we onze kinderen in staat stellen zelfverzekerde individuen te worden die niet bang zijn om contact te maken met anderen. Deze emotionele en sociale vaardigheden zullen hen zeker goed van pas komen in de toekomst.

Een ouder getuigt: ‘Dankzij de dansles is mijn kindje echt uit haar schulp gekomen. Ze durfde vroeger niemand aankijken en al zeker niet spreken in het bijzijn van anderen. Nu zie ik al een hele evolutie. Dit jaar danst ze zelfs een solo. Ik had nooit gedacht ze dankzij dans zo zou openbloeien. Dankjewel.’


Similar Posts