|

De strijd tegen visceraal vet: 5 Tips om het kwijt te raken

visceraal vet

Hoewel we ons allemaal bewust zijn van de gevaren van overmatig vet, wist u dat bepaalde soorten nog gevaarlijker kunnen zijn voor uw gezondheid? Visceraal vet is een soort vet dat zich rond de organen in uw buik ophoopt en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Maar maak je geen zorgen, er zijn stappen die je kunt nemen om je visceraal vet te verminderen en weer op weg te gaan naar een optimale gezondheid. Laten we eens duiken in wat visceraal vet is en hoe je er vanaf kunt komen.

Wat is visceraal vet?

Visceraal vet, ook bekend als intra-abdominaal vet of “verborgen vet”, is een soort lichaamsvet dat zich in de buikholte tussen uw organen bevindt. Het maakt ongeveer 10% uit van de totale vetreserves van het lichaam.

Dit type vet is in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes, hartziekten, beroertes en andere chronische aandoeningen. In tegenstelling tot onderhuids vet, dat direct onder de huid ligt, is visceraal vet niet te zien of te voelen – het zit diep in je lichaam en omhult je organen als een beschermende laag.

Hoe weet u of uw visceraal vet te veel is?

Visceraal vet 2

Het kan moeilijk zijn om visceraal vet te herkennen, maar er zijn enkele betrouwbare methoden voor. Hier zijn de volgende:

  • Body Mass Index: Een hoge Body Mass Index (BMI) is vaak een goede indicatie dat je mogelijk te veel visceraal vet hebt. Een BMI van 30 of hoger kan een teken zijn dat jij je visceraal vet moet verminderen.
  • Tailleomtrek: Overtollig buikvet is vaak een indicatie van te veel visceraal vet. Een tailleomtrek van meer dan 40 centimeter bij mannen en 35 centimeter bij vrouwen is een waarschuwing dat u mogelijk te veel visceraal vet heeft.
  • Bloedonderzoek: Bloedtests kunnen niveaus van glucose, cholesterol, triglyceriden en andere markers opsporen die kunnen wijzen op te veel visceraal vet.
  • MRI- en CT-scans: MRI- en CT-scans kunnen visceraal vet nauwkeuriger meten dan andere methoden.
  • Lichaamsvorm: Als je een “appelvormig” lichaam hebt – wat betekent dat de taille groter is dan de heupen – heb je mogelijk te veel visceraal vet.


Hoe kan je het verminderen?

Visceraal vet kan gevaarlijk zijn en zelfs leiden tot ernstigere gezondheidscomplicaties zoals diabetes en hartziekten als je geen maatregelen neemt om het te verminderen. Dus hoe kom je van dat hardnekkige buikvet af? Hier zijn enkele manieren die kunnen helpen het viscerale vet in je lichaam te verminderen.

Regelmatig bewegen

Visceraal vet 3

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van elk afslankprogramma, maar het is vooral belangrijk wanneer je probeert visceraal vet te verminderen. Wanneer je regelmatig sport, verbrand je lichaam meer calorieën dan wanneer je niet traint.

Bovendien tonen studies aan dat fysieke activiteiten zoals wandelen, hardlopen en krachttraining je kern- en buikspieren kunnen helpen versterken, wat de hoeveelheid opgeslagen vet in je buik kan helpen verminderen.

Het stimuleert je stofwisseling en vergroot je spiermassa, wat helpt bij het verminderen van visceraal vet. Zorg ervoor dat je deze activiteiten minstens drie keer per week uitvoert voor optimale resultaten.

Stressniveaus verminderen

Visceraal vet 4

Uit een studie van Yale blijkt dat stress het cortisolgehalte kan verhogen, waardoor het gehalte aan visceraal vet na verloop van tijd kan toenemen.

Om het stressniveau te verlagen kunt u overwegen yoga- of meditatielessen te nemen; zelfs 10 minuten van elke dag nemen om te ontspannen kan wonderen doen om het stressniveau te verlagen en uiteindelijk ook om het niveau van visceraal vet te verlagen!

Zorg er bovendien voor dat je elke nacht voldoende slaap krijgt; onderzoek heeft uitgewezen dat volwassenen moeten streven naar 7-9 uur rustgevende slaap per nacht om gezond en energiek te blijven gedurende de dag.

Eet gezonde voeding

word image 26098 5

Wat we eten speelt een grote rol in onze gezondheid en ons welzijn. Het eten van voedsel met veel voedingsstoffen, zoals magere eiwitten, fruit, groenten en volle granen, helpt je energie op peil te houden en tegelijkertijd je calorie-inname laag te houden.

Vermijd verwerkt voedsel en suikerhoudende dranken zo veel mogelijk, omdat deze berucht zijn voor het verhogen van visceraal vet.

Gezond eten houdt ook in dat je ervoor zorgt dat je elke dag voldoende water drinkt, wat kan helpen om gifstoffen uit je systeem te spoelen en je de hele dag gehydrateerd te houden.

Genoeg slaap krijgen

Visceraal vet 5

Mensen die niet genoeg slapen kunnen een toename van visceraal vet in het lichaam hebben. Uit onderzoek van de Mayo Clinic is gebleken dat mensen die niet genoeg slapen 9% meer buikvet hebben en 11% meer visceraal vet in de buik dan mensen met voldoende rust.

Genoeg slaap krijgen kan soms moeilijk zijn, vooral wanneer werk, hobby’s of het leven in het algemeen overweldigend zijn.

Maar de juiste aanbevolen hoeveelheid herstellende slaap krijgen kan helpen om het viscerale vet dat op de loer kan liggen rond onze buik te verminderen! Dus waarom zet je die schermen niet een uur eerder uit en ga je vroeg naar bed?

Die extra z’s kunnen ons later een hoop ab crunches besparen. Een goede nachtrust is belangrijker dan ooit om ons gezond te houden – met bonuspunten voor het aanpakken van lichaamsvet!

Minder alcoholgebruik

Visceraal vet 6

Het drinken van te veel alcohol kan ons echt verzieken! Alcohol voegt immers niet alleen honderden lege calorieën toe, maar kan ook leiden tot ongezonde beslissingen die resulteren in overeten.

Het is ook in verband gebracht met meer visceraal vet, omdat het het vermogen van het lichaam om vetten af te breken voor energie kan verstoren. Zorg ervoor dat je binnen de aanbevolen grenzen blijft als het gaat om het drinken van alcohol, want het kan de kilo’s echt doen toenemen!

Conclusie:

Visceraal vet kan een hardnekkig en gevaarlijk probleem zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop jij je visceraal vet kunt verminderen, zoals regelmatig bewegen, gezond eten, stress verminderen, voldoende slapen en minder alcohol drinken.

Door deze strategieën in je levensstijl in te voeren zul je al snel de voordelen zien van een lager visceraal vetgehalte! Vergeet niet dat het toewijding en hard werken vergt, maar met doorzettingsvermogen is het mogelijk de gewenste resultaten te bereiken. Geef uzelf dus niet op – onderneem vandaag nog actie voor een gezondere toekomst!


Ndigo is een yogastudio gevestigd in Roeselare, België. Wij geloven in de kracht van yoga als een middel om het lichaam, geest en ziel in balans te brengen. Onze leraren zijn gekwalificeerd en ervaren in verschillende stijlen van yoga, waaronder Hatha en Vinyasa.

Onze lessen zijn toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden en bieden een ruimte voor ontspanning, groei en zelfontdekking. Bij Ndigo staat de persoonlijke aanpak voorop, waarbij we ons best doen om elke student te ondersteunen in hun unieke yogapad. Kom langs voor een les, een workshop of een retraite en ervaar de transformerende kracht van yoga bij Ndigo.

Similar Posts