| |

Gemotiveerd blijven als tiener tijdens je danscarrière : 9 top tips

Gemotiveerd blijven als tiener

Gemotiveerd blijven als tiener danser? Moeilijker dan gedacht

Als dansende tiener kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven op je dansreis. Het harde werk en de toewijding die nodig zijn om vooruitgang te boeken in de danskunst is iets waar veel tieners mee worstelen als ze school, buitenschoolse activiteiten en een sociaal leven in evenwicht brengen.

Gemotiveerd blijven is echter essentieel als je je doelen wilt bereiken. In deze blogpost bekijken we waarom het zo belangrijk is om gemotiveerd te blijven als je een carrière in de dans nastreeft, evenals enkele veelvoorkomende uitdagingen waarmee tienerdansers te maken kunnen krijgen als ze hun motivatie proberen te behouden. Dus laten we beginnen!

Stel specifieke doelen

 • Verdeel lange termijn doelen in kleinere, haalbare stappen
 • Vier voortgang en successen onderweg

Het stellen van specifieke, haalbare doelen is essentieel om gemotiveerd te blijven als tienerdanser. Als je precies weet wat je wilt bereiken en het opdeelt in kleinere doelen, wordt het proces minder overweldigend en krijg je een gevoel van vooruitgang.

Zo kan je bijvoorbeeld een hele les op het gebruik van je armen letten, of op inleving. Bij het stellen van doelen is het belangrijk om realistisch te zijn; stel taken die binnen je mogelijkheden liggen zodat hier voldoening uithaalt.

Zoek een support systeem

word image 25918 2
 • Omring jezelf met positieve, ondersteunende mensen die je groei als danser aanmoedigen
 • Zoek mentoren of dansleraren die je kunnen begeleiden en inspireren

Het vinden van een ondersteunend netwerk van dansvrienden en mentoren is de sleutel om gemotiveerd te blijven als tienerdanser. Mensen om je heen hebben die het harde werk en de toewijding begrijpen die nodig zijn om vooruitgang te boeken in de danskunst kan het verschil maken in je reis. Zoek gelijkgestemde mensen die je passie voor het vak delen en je groei als danser kunnen aanmoedigen.

Blijf betrokken bij de dansgemeenschap

word image 25918 3
 • Ga naar danslessen, workshops en evenementen om geïnspireerd te blijven en verbonden te blijven met andere dansers
 • Volg dansaccounts op sociale media voor inspiratie en om op de hoogte te blijven van de laatste trends en technieken

Het vinden van gelijkgestemden op sociale media, blogs, wedstrijden en dansers die je bewondert is een essentieel onderdeel van het gemotiveerd blijven als tienerdanser. Met de komst van sociale media is het gemakkelijker dan ooit om in contact te blijven met andere tienerdansers.

Deelnemen aan dans workshops, online forums en gemeenschappen gewijd aan dans kan een geweldige manier zijn om mensen te ontmoeten die je interesse delen.

Daarnaast kan het benaderen van leraren of choreografen die je bewondert voor advies en feedback nieuwe mogelijkheden bieden voor samenwerking en creatieve inspiratie .

Onderschat de waarde van een ondersteunend netwerk niet, zij kunnen onschatbare motivatie en advies geven wanneer je dat het meest nodig hebt.


Gerelateerde Blogs


Zorg goed voor je fysieke en mentale gezondheid

word image 25918 4
 • Zorg ervoor dat je genoeg slaapt, goed eet en voldoende hydrateert om je lichaam in topvorm te houden voor de dans
 • Oefen mindfulness en zelfzorg om een gezonde mentale staat te behouden

Zorg voor je fysieke en mentale gezondheid is een belangrijk onderdeel van het gemotiveerd blijven als tienerdanser. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt, eet een voedzaam en evenwichtig dieet, en blijf gehydrateerd gedurende de dag.

Het nemen van regelmatige pauzes kan helpen om een burn-out te voorkomen en ervoor te zorgen dat je lichaam in optimale vorm is om te dansen. Bovendien, oefen mindfulness en zelfzorg om een gezonde mentale toestand te behouden.

Deze activiteiten kunnen dingen zijn als dagboeken bijhouden, mediteren en tijd buiten doorbrengen. Het verzorgen van je fysieke en mentale gezondheid zal je helpen gemotiveerd te blijven op je dansreis

De valkuilen van hun nieuwe vrijheid als dansende tieners

word image 25918 5

Tieners laten zich gemakkelijk meeslepen door hun nieuwe vrijheid en vergeten hoe belangrijk het is voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid te zorgen.

Het komt maar al te vaak voor dat tieners in meerdere richtingen worden getrokken, wat leidt tot slechte slaapgewoonten, ongezond eten en afhankelijkheid van cafeïne of energiedrankjes om de dag door te komen.

Dergelijk gedrag kan snel leiden tot burn-out, vermoeidheid en geestelijke gezondheidsproblemen.


“Het aanpassen van de focus van de training tijdens deze periode kan jonge dansers zowel fysiek als psychologisch helpen. Bijvoorbeeld, het richten op de ontwikkeling van muzikaliteit en artistieke vaardigheden, evenals het werken aan de herleerperiode van de meer technische aspecten, zal jonge dansers helpen het gevoel te hebben dat ze nog steeds vooruitgang boeken met hun training en haalt de focus weg van de uitdagingen van het aanpassen aan een veranderend lichaam, wat gemakkelijk negatief en frustrerend kan worden. “

One dance uk, national institute of dance medicine and science

Zoekraken als danser: de gevolgen van gemiste lessen

word image 25918 6

Er zijn een aantal redenen waarom het spelen van ‘catch-up‘ wanneer een danser lessen mist mentale problemen kan veroorzaken.

Ten eerste kan het overweldigend en stressvol zijn om proberen in te halen wat je hebt gemist. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je hebt gemist en de complexiteit van het materiaal kan het moeilijk zijn om het gevoel te hebben dat je ooit helemaal bent ingehaald. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, frustratie en zelfs wanhoop.

Daarnaast kan het spelen van ‘catch-up‘ ervoor zorgen dat een danser achterblijft in hun vooruitgang. Als andere dansers doorgaan naar nieuw materiaal en vaardigheden, kan een danser die ‘catch up’ aan het spelen is het gevoel hebben dat ze achterblijven. Dit kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en een gevoel van minderwaardigheid, wat verder kan bijdragen aan een afname van motivatie.

Verder kan het spelen van ‘catch-up‘ het gevoel van verbinding en gemeenschap dat vaak wordt bevorderd in danslessen verstoren. Als een danser lessen mist, kan hij of zij het gevoel hebben dat hij of zij belangrijke momenten van verbinding met teamgenoten mist. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en afgescheidenheid, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de mentale gezondheid.

Samengevat kan het spelen van ‘catch up’ wanneer een danser lessen mist een uitdagende en mentaal vermoeiende ervaring zijn. Het is belangrijk voor dansers om hun aanwezigheid te prioritiseren om te voorkomen dat ze achterblijven en om hun mentale gezondheid te behouden.

Houd dingen in perspectief

word image 25918 7
 • Onthoud dat de dans een reis is en dat tegenslagen onvermijdelijk zijn
 • Laat fouten of falen niet bepalen wie je bent – gebruik ze als leergelegenheden om te verbeteren en te groeien als danser

Het is belangrijk voor tienerdansers om tijdens hun reis de zaken in perspectief te houden. Dans is een proces, en het kost tijd om beweging en techniek te leren en te verfijnen.

Fouten en mislukkingen zijn onderweg onvermijdelijk, maar ze moeten niet worden gezien als permanente tegenslagen of als bepalend voor wie je bent als danser.

Gebruik ze in plaats daarvan als leermomenten om je vaardigheden te verbeteren en te groeien als artiest. Het is ook belangrijk om te onthouden dat elke vooruitgang – hoe klein ook – moet worden gevierd!

De echte waarheid achter succes: de moeite die we niet zien

word image 25918 8

Het is gemakkelijk om jaloers te zijn op de successen van andere dansers en te vergeten hoeveel werk, toewijding en moeite het hen heeft gekost om zover te komen.

We kijken vaak naar de prestaties van andere dansers en denken dat ze van de ene dag op de andere zijn behaald, waarbij we vergeten dat elke overwinning het resultaat was van ontelbare uren oefenen en meerdere mislukkingen onderweg.

Dit kan niet alleen leiden tot ongezonde vergelijking en afgunst, maar kunnen het ons ook moeilijk maken te geloven in onze eigen capaciteiten.

Wanneer je geconfronteerd wordt met dit gevoel van afgunst, herinner jezelf er dan aan dat ieders reis uniek is en concentreer je op je eigen vooruitgang en je eigen persoonlijke talenten in dans.

Onthou dat echt succes voortkomt uit hard werken en de bereidheid om te blijven leren en groeien als mens.

Blijf gemotiveerd als tienerdanser door je successen te vieren

word image 25918 9

Als tienerdanser is het belangrijk om te vieren als je succes hebt. Dit kan helpen om je motivatie te behouden en je te laten zien hoe ver je al bent gekomen. Er zijn verschillende manieren om je successen te vieren, afhankelijk van wat bij jou past. Sommige ideeën zijn:

 • Plan een leuke activiteit met vrienden of familie, zoals een filmavond of een dagje uit.
 • Koop jezelf iets leuks als beloning, zoals een nieuw paar dansschoenen of een leuke outfit.
 • Maak een fotoboek of een collage van al je dansmomenten, zodat je je successen kunt blijven herinneren.
 • Deel je successen op sociale media, zodat je kunt laten zien wat je hebt bereikt en om je vrienden en familie te laten zien hoe hard je hebt gewerkt.

Het is belangrijk om te onthouden dat succes niet altijd makkelijk is en dat het belangrijk is om te vieren wanneer je het behaalt. Door je successen te vieren, kun je je motivatie behouden en blijven groeien als danser.

Conclusie

Dansen is een lonende reis die toewijding, hard werken en doorzettingsvermogen vereist. Met de juiste mentaliteit en strategieën kun je als tiener gemotiveerd blijven op je dansreis en vooruitgang boeken bij het bereiken van je doelen.

Denk eraan haalbare doelen te stellen, steun te krijgen van je omgeving, online of persoonlijk contact te zoeken met andere dansers, aan zelfzorgactiviteiten zoals dagboeken en meditatie, voor je lichamelijke gezondheid te zorgen door voldoende te rusten en regelmatig voedzame maaltijden te eten, tegenslagen of mislukkingen te relativeren – gebruik ze in plaats daarvan als leermomenten – en tot slot te vieren dat je vooruitgang boekt, hoe klein ook! Veel succes!

Similar Posts