|

7 Mentale Voordelen Van Dans

Mentale voordelen van dans

Dans is een kunstvorm waar mensen van alle leeftijden van genieten. We weten allemaal dat dansen goed is voor het lichaam; het helpt ons fit en gezond te blijven. Dans kent vele soorten zoals ballet, jazz, hedendaags, hip-hop, en nog veel meer.

Maar wat de meeste mensen misschien niet weten is dat dans ook geweldig is voor de geest. Dans biedt verschillende voordelen voor de geestelijke gezondheid, waaronder het verminderen van stress, het verbeteren van stemmingen en het verminderen van angstniveaus.

Dus als je op zoek bent naar een manier om jouw geestelijk welzijn te verbeteren, overweeg dan om dans eens te proberen. Je zult verrast zijn hoe heilzaam het kan zijn!

De 7 mentale voordelen van dans

Dansen is niet alleen goed voor je lichamelijke conditie, maar wist je dat het ook wonderen doet voor je geestelijke gezondheid? Dans biedt verschillende voordelen voor de geestelijke gezondheid, waaronder de volgende:

word image 25672 2

Meer blogs om te lezen:


Stress en angst verminderen

Dansen kan een geweldige manier zijn om stress en angst te verminderen. Als je danst, maakt je lichaam endorfine vrij, hormonen die een positief effect hebben op je stemming.

Uit een recent onderzoek naar de effecten van dans op angst, uitgevoerd door de National Library of Medicine, bleek dat dansen de angst bij de deelnemers aanzienlijk verminderde.

De fysieke activiteit van dansen helpen om overtollige energie en spanning te verbranden, waardoor je je rustiger en meer ontspannen voelt.

De stemming verbeteren

Mentale voordelen van dans2

Naast het verminderen van stress, kan dansen ook je algemene stemming verbeteren. Het UCLA gezondheids onderzoeksteam onderzocht 1000 deelnemers van over de hele wereld.

Zij ontdekten dat 98% van de mensen zei dat dansen hun stemming en vermogen om met stress om te gaan verbeterde. Dit komt omdat dansen je in staat stelt je creatief en fysiek te uiten.

Als je je creatief uitdrukt, maak je dopamine vrij, een chemische stof waardoor je je gelukkig voelt. En als je je lichaam beweegt, maak je serotonine vrij, een stof die je stemming reguleert.

Gecombineerd kunnen deze twee chemicaliën een diepgaand effect hebben op je mentale toestand en je over het algemeen gelukkiger doen voelen.

Zelfvertrouwen vergroten

word image 25672 4

Dansen kan ook helpen om het gevoel van eigenwaarde te vergroten. Dat komt omdat dansen vaardigheid en coördinatie vereist. Als je nieuwe dansbewegingen leert en ze goed uitvoert, kan dat je een gevoel van voldoening en trots geven.

Naast het feit dat je je zelfverzekerder voelt, kan dansen je ook in contact brengen met anderen en je het gevoel geven dat je deel uitmaakt van een gemeenschap. Deze positieve sociale interacties kunnen leiden tot een groter gevoel van eigenwaarde, wat vooral gunstig kan zijn voor mensen die worstelen met een laag gevoel van eigenwaarde.

Het verbetert Je cognitieve functie en geheugenherinnering

Mentale voordelen van dans3

Hoewel veel mensen dans associëren met lichamelijke activiteit, hebben recente studies aangetoond dat dans ook een positieve invloed kan hebben op de cognitieve functie en het geheugen.

Eén studie, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology, toonde aan dat deelnemers die deelnamen aan een dansprogramma significante verbeteringen vertoonden in de uitvoerende functie, het werkgeheugen en de visuospatiale verwerking.

De onderzoekers denken dat de voordelen van dans te danken zijn aan het feit dat de deelnemers meerdere hersengebieden tegelijk moeten gebruiken.

Het verhoogt de gevoeligheid voor pijn

Mentale voordelen van dans4 1

Dansen is een fysieke activiteit die concentratie en coördinatie vereist. Wanneer je danst, is je geest gericht op de bewegingen en de muziek, en denk je aan niets anders. Dit kan helpen je pijntolerantie te verhogen.

Uit een studie van het Saint Louis University Medical Center bleek zelfs dat dansen knie- en heuppijn verlicht en de mobiliteit van ouderen vergroot. De onderzoekers denken dat dit komt doordat dansen vereist dat je je spieren en gewrichten gebruikt op een manier die ze versterkt en het bewegingsbereik vergroot.

Het verbetert de sociale binding

word image 25672 7

Dans is ook een geweldige manier om de sociale binding te verbeteren. Studies hebben aangetoond dat wanneer mensen samen dansen, het hun verbondenheid vergroot en hen helpt een gemeenschapsgevoel op te bouwen.

Volgens een studie van de Universiteit van Oxford ontdekten onderzoekers dat deelnemers die deelnamen aan een dansles zich meer verbonden voelden met hun leeftijdsgenoten en eerder geneigd waren met hen samen te werken. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat dansen de empathie en sociale gevoeligheid van de deelnemers verhoogde.

Dansen vereist dat je in sync bent met elkaar, wat kan helpen vertrouwen en begrip tussen mensen op te bouwen – dit is vooral gunstig als je je geïsoleerd voelt en behoefte hebt aan herverbinding.

Dansen onderhoudt mentale helderheid

Mentale voordelen van dans5

Mentale helderheid lijkt misschien een vaag concept, maar het belang ervan is goed gedocumenteerd. Een heldere geest is essentieel voor alles, van besluitvorming tot creatief denken, en zelfs de geringste afleiding kan onze gedachtegang in de war sturen.

Daarom vinden veel mensen dansen een effectieve manier om mentaal helder te blijven. Dansen vereist focus en concentratie, twee elementen die cruciaal zijn voor een heldere geest.

Het stelt ons ook in staat om opdringerige gedachten en zorgen los te laten, en biedt een broodnodige onderbreking van de eisen van het dagelijks leven. Terwijl we ons lichaam bewegen en ons verbinden met de muziek, creëren we ruimte voor nieuwe ideeën en frisse perspectieven.

Samenvatting

Dansen is een geweldige manier om stress te verminderen, je stemming te verbeteren, je gevoel van eigenwaarde te vergroten en de pijntolerantie te verhogen. Bovendien kan dansen een positieve invloed hebben op de cognitieve functie en het geheugen. Dit komt omdat dans de deelnemers vraagt om meerdere hersengebieden tegelijk te gebruiken en dansante workout biedt die de gezondheid van de hersenen verbetert. Dus, als je op zoek bent naar een leuke manier om gezond te blijven en stress te verminderen, overweeg dan om dans eens te proberen!

Door te beginnen met dansen, zul je niet alleen de fysieke en mentale voordelen ervan plukken, maar ook veel plezier hebben in het proces. Dus, ga je gang en voel je groove!


Ndigo (voormalige Dansstudio Indigo) uit Roeselare biedt danslessen voor alle niveau’s en leeftijden. Neem een kijkje in ons lessen aanbod.

Similar Posts