| | |

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kind inschrijven voor danslessen?

Vanaf september zijn kinderen vanaf het eerste kleuterklasje welkom in de wervelende kleuterdansles bij Ndigo (dansschool voor kinderen) in Roeselare. Jonge dansertjes kunnen zich volledig uitleven op muziek in een leuke omgeving samen met vriendjes of vriendinnetjes in de lessen Kleuterdans.

Maar misschien zit je als ouder met wat vragen, zoals: ‘Zal dat wel lukken?’ of ‘Is mijn kindje niet te jong?’. In deze blog bieden we een antwoord op al je zorgen zodat je je kind met een gerust hart naar zijn of haar favoriete dansles kan sturen.

inschrijven voor danslessen

Is het erg als mijn kindje niet meteen meedoet?

Kleine kinderen zijn ongelooflijk nieuwsgierig. De lessen kleuterdans bij Ndigo hebben dan ook het doel om die nieuwsgierigheid nog eens extra te prikkelen. Ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden en hun communicatie verbetert.

Daarbovenop leert je jonge spruit vooral ook zichzelf en zijn of haar eigen lichaam kennen, want praktisch alles moet op deze jonge leeftijd nog aangeleerd worden.

Wat is mijn lichaam? Hoe kan ik bewegen? Wat doen de andere kindjes in de studio? Waar is mijn plekje? Hoe beweeg ik op de maat?

Dit zijn zaken die gevorderde dansers of volwassenen als heel normaal beschouwen, maar voor jonge kinderen is het als het ware een nieuwe taal die ze onder de knie moeten krijgen. Daarnaast leren ze ook omgaan met grenzen, wat natuurlijk af en toe voor frustraties kan zorgen.

Ineke: ‘In onze lessen kleuterdans volgen we de leidraad uit het boek ‘The Healthy Dancer, American Ballet Theatre Guidelines for Dancer Health’.

Deze manier van lesgeven heeft mij vooral geholpen om meer in het moment te staan. Ik raak veel minder gefrustreerd en kan met nog meer plezier doceren’. Ze vindt het dan ook wonderlijk om te zien welke evolutie een jong kindje doormaakt tijdens een lessenreeks kleuterdans.

Het is dus duidelijk dat kinderen heel wat bijleren in de lessen kleuterdans. Dat heeft zeker ook zijn voordelen, zoals je hierboven al kon lezen. Nog meer voordelen kan je terugvinden in deze blog.

Gerelateerde blogs:

Zal het wel lukken om de choreografie te onthouden?

Wees niet bang dat je kind meteen een choreografie van twee minuten zal moeten kunnen onthouden. In de lessen wordt er telkens gewerkt met een docent en hulpjuffen die op een heel uitnodigende en vrolijke manier danspasjes demonstreren die de jonge dansers kunnen imiteren.

Dat nabootsen is heel belangrijk voor jonge kinderen. Ze houden ervan om volwassenen na te doen. Dit zie je ook in hun spel. Ze spelen moeder en vadertje, schooltje, winkel, kok … en ga zo maar door. De kleuter danslessen zijn een kans om op een heel laagdrempelige manier bij te leren door danspasjes na te doen.

kleuterdans 3

Is mijn zoon/dochter niet te jong om 45 minuten op te letten?

De lessen kleuterdans duren 45 minuten en dat is inderdaad best wel lang aangezien hun spanningsboog heel beperkt is. In plaats van de spanningsboog van jonge kinderen als een hinder te zien, wordt de kleuter dansles op een creatieve manier aangepakt.

Om de aandacht van de kinderen vast te houden, zijn er verschillende opdrachten in een les en lopen die vlot in elkaar over. Daarnaast duurt elke opdracht maximum vijf minuten waarna de jonge dansertjes wat tijd en ruimte krijgen om te ontspannen en alles los te schudden.

Die opdrachten hebben telkens leuke thema’s die de verbeelding prikkelen, zoals de wondere wereld van magie. Ze laten hun innerlijke ridders en prinsessen al bewegend naar boven komen.

Het grootste doel van de kleuter danslessen is plezier beleven. Vandaar dat het ontwikkelingsproces van de kinderen veel belangrijker is dan het eindresultaat. De dansers leren op een toffe manier ook de structuur en de discipline van een dansles kennen.

Ineke: ‘Ik vind het heel fijn om elke les af te sluiten met een buiging en een groot applaus’.

De combinatie van het prikkelen van de creativiteit en het plezier van het dansen met het leren kennen van structuur en discipline maakt dat kleuterdans de perfecte activiteit is voor je zoon of dochter. Meer informatie over de lessen kleuterdans bij Ndigo (voormalige Dansstudio Indigo) kan je vinden via deze link of neem contact op via info@ndigo.be.

Similar Posts