|

Lichaamspositiviteit: Aanvaard je lichaamsbeeld als danser

lichaamspositiviteit

Als mannelijke danser heb ik ook een tijd geworsteld met het accepteren en liefhebben van mijn lichaam. Ik ben voortdurend omringd door beelden van “perfectie” waardoor ik me ontoereikend en verslagen voel.

Ik begrijp nu dat van mijn lichaam houden niet betekent streven naar een onrealistisch ideaal; het gaat om het omarmen van alle onvolkomenheden en het erkennen van de sterke punten en mogelijkheden ervan. Door te dansen heb ik geleerd vriendelijker te zijn voor mezelf – de schoonheid (en niet mijn negatief zelfbeeld) van mijn unieke vorm te vieren in plaats van mezelf te vergelijken met anderen of me te schamen voor mijn uiterlijk.

Deze blog zal onderzoeken hoe dans ons kan helpen zelfliefde en acceptatie te cultiveren als het gaat om ons lichaam, evenals tips over hoe je vandaag je eigen reis naar lichaamspositiviteit kunt beginnen!

Wat is body positivity en waarom is het belangrijk?

lichaamspositiviteit

Body Positivity is een sociale beweging die zelfliefde en acceptatie van iemands lichaam bevordert, ongeacht de grootte, vorm of mogelijkheden ervan. Het moedigt mensen aan los te komen van schadelijke maatschappelijke schoonheidsnormen en hun eigen lichaam te omarmen.

Het belang van een positief lichaamsbeeld kan niet genoeg worden benadrukt, omdat het een cruciale rol speelt bij het bevorderen van mentaal en emotioneel welzijn. De constante nadruk van de maatschappij op een bepaald lichaamsbeeld heeft een diepgaande invloed op individuen en kan leiden tot een negatief lichaamsbeeld, een laag zelfbeeld en zelfs eetstoornissen.

Door lichaamspositiviteit te omarmen kunnen mensen zelfliefde, zelfvertrouwen en een gezondere relatie met hun lichaam cultiveren en uiteindelijk een gelukkiger en bevredigender leven leiden.


Lees Meer Blogs:


Hoe dans je zelfbeeld kan verbeteren

lichaamspositiviteit

Dansen kan een fysieke uitdaging zijn, vooral voor mensen met fysieke beperkingen. Veel dansers worstelen met onzekerheden over hun lichaam, zoals zich te kort voelen of ongelijke ledematen hebben.

Het is belangrijk in te zien dat we onze skeletstructuur niet kunnen veranderen, maar we kunnen wel werken aan de opbouw van onze spieren door middel van dans om de best mogelijke resultaten te bereiken. Als je bijvoorbeeld een korte nek hebt, kun je je concentreren op het versterken van je bovenrug en nekspieren om een langere nek te creëren. Bovendien gebruik je meer épaulement ( shouldering) om je neklijn visueel te verlengen.

Ook als je kortere benen hebt, kan je werken op verlenging en optrekken van de knieschijven om de indruk te wekken dat je langere benen hebt. Gebruik oefeningen die gericht zijn op je kuiten en achillespezen om je plié te verbeteren en je sprongen krachtiger maken.

Professionele dansers beginnen vaak al op jonge leeftijd met trainen, want hoe vroeger een danser begint, hoe meer tijd hij heeft om zijn spieren op te bouwen. Zelfs de meest succesvolle dansers hebben gewerkt aan het verbeteren van hun kracht en flexibiliteit en hebben hun lichaam gebruikt als instrument voor succes.

Net als Amanda LaCount, een prominente danseres en choreografe die opkomt voor body positivity. Zij pleit voor lichaamsacceptatie en moedigt mensen aan hun lichaam te omarmen en hun dromen na te jagen, ongeacht hun grootte of vorm.

Hetzelfde geldt voor degenen die lichaamspositiviteit willen bevorderen door middel van dans. Met dans kunnen we leren ons lichaam te omarmen en het te waarderen voor wat het kan. We kunnen dans ook gebruiken als instrument voor zelfexpressie en creativiteit, en leren om met vertrouwen te bewegen, ongeacht onze fysieke mogelijkheden.

Door ons te richten op de kracht en mogelijkheden van ons lichaam kunnen we zelfliefde en acceptatie bevorderen en uiteindelijk succesvolle dansers worden die hun lichaam hebben omarmd door middel van kunst. Daarom kan dans zo’n krachtig middel zijn om lichaamspositiviteit te bevorderen.

Verschillende soorten dansen die zelfliefde en acceptatie bevorderen

lichaamspositiviteit

Veel soorten dans bevorderen zelfliefde en acceptatie. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Buikdans: Buikdans is een soort dans die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het is een geweldige dansvorm om lichaamspositiviteit te bevorderen, omdat het zich richt op vloeiende bewegingen en isolatie van verschillende lichaamsdelen. Het is ook een geweldige training die kan helpen kracht op te bouwen en de houding te verbeteren.
 • Ballet: Deze dans vereist veel kracht en flexibiliteit. Ballet is een geweldige manier om je lichaam te leren beheersen en waarderen, ongeacht je vorm of grootte.
 • Jazz dans: Jazz kan dansers leren over lichaamsbewustzijn, improviseren en hoe te bewegen in sync met hun lichaam. Jazzdans is een geweldige manier om jezelf uit te drukken en je lichaam te omarmen, ongeacht hoe het eruit ziet. Met zijn nadruk op improvisatie en individualiteit, kan jazzdans je helpen je zelfvertrouwen te vergroten en je meer in contact te brengen met je lichaam en emoties.
 • Paaldansen: Paaldansen is een dansvorm die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als een vorm van fitness en zelfexpressie. Het vereist veel kracht van het bovenlichaam en de kern en kan helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en lichaamsbewustzijn.
 • Hip-hop dans: Hiphop is een energieke dansstijl die elementen van streetdance, breakdancing en andere stijlen bevat. Het kan een geweldige dansvorm zijn om body positivity te bevorderen, omdat het dansers aanmoedigt hun unieke stijl en beweging te omarmen.

Tips om vandaag je reis naar lichaamspositiviteit te beginnen

word image 26417 5

Lichaamspositiviteit is een reis die geduld, zelfzorg en veel zelfliefde vereist. Het gaat erom je unieke lichaam te omarmen, ongeacht de vorm of grootte, en het te accepteren zoals het is. Als je klaar bent om je reis naar lichaamspositiviteit te beginnen, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

 1. Focus op zelfzorg: Zorg voor je lichaam door activiteiten te ondernemen waardoor je je goed voelt, zoals lichaamsbeweging, yoga of gewoon een ontspannend bad nemen. Je kunt ook nieuwe dingen proberen zoals meditatie, dagboeken of therapie om je mentale en emotionele welzijn te verbeteren.
 2. Omring jezelf met positieve mensen: Zoek mensen die je steunen en opbeuren, en vermijd diegenen die negativiteit in je leven brengen. Een ondersteunende gemeenschap kan een groot verschil maken in je reis naar lichaamspositiviteit. En stop aub met jezelf te vergelijken met anderen.
 3. Oefen dankbaarheid: Richt je op wat je lichaam kan, in plaats van hoe het eruit ziet. Erken de sterke punten van je lichaam en wees dankbaar voor de geweldige dingen die het kan bereiken.
 4. Ontvolg negatieve invloeden: Sociale media kunnen een tweesnijdend zwaard zijn, met zowel positieve als negatieve invloeden. Ontvolg accounts die je een slecht gevoel geven over je lichaam en volg accounts die lichaamspositiviteit en zelfliefde promoten.
 5. Vier je overwinningen: Hoe klein ook, vier elke overwinning onderweg. Dit kan zoiets simpels zijn als een nieuwe training proberen of een kledingstuk dragen waar je je ooit te zelfbewust voor was.
 6. Omarm je lichaam: Accepteer en hou van je lichaam, precies zoals het is. Vier zijn unieke kwaliteiten en leer de dingen te waarderen die jou, jou maken.
 7. Zoek professionele hulp: Twijfel niet om professionele hulp te zoeken. Een team van gespecialiseerde experts kan jou de juiste ondersteuning bieden. Door hulp in te schakelen op de lange termijn kun je een betere manier ontwikkelen om met je stemming issues om te gaan, en je meerwaarde hervinden in het leven.

Conclusie:

Dansen kan een geweldige manier zijn om lichaamspositiviteit en zelfliefde te bevorderen. Door ons te richten op de kracht en mogelijkheden van ons lichaam, kunnen we een waardering voor onze fysieke vorm ontwikkelen en leren onszelf te accepteren zoals we zijn.

Met deze verschillende soorten dansen kun je je unieke stijl en individualiteit vieren, terwijl je ook aan kracht wint en je houding verbetert. Begin je reis naar lichaamspositiviteit en zelfliefde vandaag nog door activiteiten te ondernemen waarbij je je goed voelt, je te omringen met ondersteunende mensen en je overwinningen te vieren. Met oefening, geduld en zelfliefde kun je leren je lichaam in al zijn vormen te omarmen.


Bij Ndigo geloven we dat dans en yoga voor iedereen zijn. Ons beleid is om iedereen gelijk te behandelen, ongeacht ras, religie of lichaamstype. Wij geloven dat door onze studenten te leren van hun lichaam te houden en het te accepteren, zij hun volledige potentieel als dansers en yogi’s kunnen bereiken. Als je gelooft in het transformeren van je lichaam, geest en ziel door middel van compassie en liefde, kom dan naar Ndigo.

Similar Posts