|

De 5 Tekenen Dat Je Een Giftige Werkomgeving Hebt

Een giftige werkomgeving is vermoeind

Het is geen geheim dat een giftige werkomgeving zwaar kan zijn. We hebben allemaal te maken met uitdagende projecten, frustrerende collega’s en af en toe een lastige baas. Maar soms kan de werkplek meer zijn dan alleen maar zwaar: de werkplek kan giftig zijn.

Een toxische werkomgeving die wordt gekenmerkt door een hoog niveau van stress, angst en bezorgdheid. Als je er voortdurend tegenop ziet om naar je werk te gaan of als je merkt dat je vaak ziek wordt, is het misschien tijd om jouw werkplek eens nader te bekijken en te zien of het tijd is om iets te veranderen.

Hier zijn de top 5 tekenen dat je in een giftige werkomgeving bent.

Je bent altijd gestrest

Als je je overweldigd en angstig voelt op het werk, is dat een teken dat er iets niet klopt. Een zekere mate van stress is te verwachten in elke baan, maar als je je constant zorgen maakt over het halen van deadlines of indruk maken op je baas, is het misschien tijd om je situatie te heroverwegen.

Je hebt het gevoel dat je geen controle hebt over je werk

Als je het gevoel hebt dat je constant gemanaged wordt of dat jouw mening er niet toe doet, kan dat erg demotiverend zijn.

Als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je werk, zal het erg moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven.

word image 25516 2

Je krijgt niet genoeg verantwoordelijkheid

Aan de andere kant, als je je verveelt op het werk omdat je niet genoeg wordt uitgedaagd, kan dat ook leiden tot een giftige werkplek.

Als je merkt dat je meer wilt doen, maar er is geen mogelijkheid om te groeien, is het misschien tijd om verder te gaan.


Lees Meer Blogs:

Je voelt geen steun van je collega’s of je baas

Het is belangrijk dat u het gevoel hebt dat je een goede werkrelatie hebt met jouw collega’s en uw baas.

Als je het gevoel hebt dat je geïsoleerd bent of dat niemand je steunt, is dat een teken van een giftige werkomgeving

word image 25516 3

Je zorgt niet goed voor jezelf

Als je merkt dat je vaak ziek wordt of maaltijden overslaat omdat je geen tijd hebt voor ontbijt/lunch, dan is dat ook een teken van een giftige werkomgeving. Als we te veel stress hebben, kan ons immuunsysteem daaronder lijden.

Wat kan je doen als je merkt dat je in een giftige werkomgeving zit?

Een giftige werkomgeving is een werkplek die wordt gekenmerkt door negativiteit, drama, en een algemeen gevoel van disfunctioneren. Als je je in een giftige werkomgeving bevindt, is het belangrijk om stappen te ondernemen om je mentale en emotionele gezondheid te beschermen.

Hier zijn 8 dingen die je kunt doen als je je in een giftige werkomgeving bevindt.

word image 25516 4

1. Stel grenzen met giftige mensen.

Giftige mensen zijn vaak de hoofdoorzaak van een giftige werkomgeving. Als je een collega hebt die constant negatief is, roddelt, of gewoon moeilijk in de omgang is, is het belangrijk om grenzen te stellen.

Dit kan betekenen dat je je interacties met deze persoon moet beperken of hem of haar helemaal moet vermijden

2. Zoek een ondersteunend systeem op het werk.

Een ondersteunend netwerk op het werk kan het verschil maken of je al dan niet in staat bent om een giftige werkomgeving te weerstaan. Zoek één of twee mensen op het werk bij wie je terecht kunt voor advies, om je te uiten, of gewoon voor algemene morele steun.

3. Vat het niet persoonlijk op.

Het is gemakkelijk om de negativiteit van een giftige werkomgeving persoonlijk op te vatten, maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet om jou gaat.

Het disfunctioneren van een giftige werkomgeving is meestal het gevolg van grotere systeemproblemen in plaats van een persoonlijk falen van jouw kant.

4. Geef prioriteit aan je zelfzorg.

Wanneer je te maken hebt met een giftige werkomgeving, is het nog belangrijker dan anders om je zelfzorg ook buiten werktijd prioriteit te geven.

Maak tijd vrij voor activiteiten die je gelukkig maken en je helpen ontspannen. Dit kan van alles zijn, zoals lezen, sporten, dansen of yogalessen volgen.

5. Houd bij wat er aan de hand is.

Als je te maken krijgt met toxiciteit op je werk, is het belangrijk om bij te houden wat er aan de hand is. Dit zal van pas komen als je ooit met HR moet praten of juridische stappen moet ondernemen tegen je werkgever.

Houd gebeurtenissen, data en alle relevante documentatie bij, zodat je een duidelijk beeld hebt van wat er aan de hand is.

word image 25516 5

6. Ken je rechten als werknemer.

Elk land en elke jurisdictie heeft andere wetten met betrekking tot de werkplek, maar er zijn enkele algemene rechten die elke werknemer heeft, ongeacht waar hij woont en werkt.

Maak jezelf vertrouwd met je rechten, zodat je weet wat jouw werkgever wettelijk gezien wel en niet mag doen.

Dit zal je ook helpen te bepalen of er sprake is van ernstig wangedrag dat het nemen van maatregelen tegen jouw werkgever, zoals het indienen van een klacht of een rechtszaak, zou kunnen rechtvaardigen.

7 . Zoek professionele hulp indien nodig.

Als de giftigheid op je werk je geestelijke gezondheid begint te beïnvloeden, kan het tijd zijn om professionele hulp te zoeken van een therapeut of counselor die je kan helpen om met de situatie om te gaan.

Hoewel het zoeken van professionele hulp niet altijd nodig is, kan het iets zijn om te overwegen als je vindt dat je moeite hebt om zelf met de giftigheid om te gaan.

word image 25516 6

8 . Overweeg om een nieuwe baan te zoeken

Soms, wat we ook doen , kan de situatie op onze huidige baan gewoon te giftig zijn om er te blijven werken. Als dit het geval is , kan het tijd zijn om te beginnen met het zoeken naar een nieuwe baan .

Hoewel dit niet altijd mogelijk is , kan het het overwegen waard zijn als de giftigheid op jouw werk het onmogelijk maakt voor je om gezond en gezond te blijven

Conclusie

Dit zijn slechts een paar van de tekenen dat je misschien in een giftige werkplek zit. Als je ongelukkig bent op je werk of het moeilijk vindt om jezelf te motiveren, is het misschien tijd om je situatie opnieuw te bekijken en te zien of er andere mogelijkheden voor je zijn.

Hopelijk zullen deze 8 tips helpen om het omgaan met giftigheid op het werk net een beetje makkelijker te maken .

Laat jezelf niet op een plek blijven waar je niet gewaardeerd wordt – het leven is te kort!


Similar Posts