|

Van Angst naar Succes: 7 Strategieën om je Kind te Helpen bij Optredens en Audities

Een jong meisje met lang bruin haar zit bij een raam, haar gezicht rustend in haar handen. Ze draagt een witte gebreide trui en lijkt peinzend of peinzend. De achtergrond is zacht wazig, waardoor een glimp van gebouwen buiten te zien is.

Merk je dat je kind zenuwachtig en onrustig is voor een belangrijk optreden of een toets? Misschien zie je hen ijsberen door het huis, mompelend: “Wat als ik het verpruts?” Of misschien heb je hen al troostend vastgehouden na een slapeloze nacht of een huilbui vlak voor hun grote moment.

Als ouder weet ik hoe moeilijk het is om te zien dat de talenten en inzet van je kind overschaduwd worden door angst. Of het nu gaat om een dansvoorstelling, een pianoconcert, een sportwedstrijd of een belangrijke toets – de druk kan soms overweldigend zijn. Ik heb dit zelf meegemaakt met mijn eigen kind. Ik heb hen gecoacht, getroost en soms gewoon naast hen gezeten, om te laten weten dat ze er niet alleen voor staan.

Een moeder vertelde me eens: Ze was zo nerveus dat ze nauwelijks kon ontbijten. En dat is oké. Angst betekent vaak dat iets echt belangrijk voor je is. Maar hoe zorg je ervoor dat die spanning je kind niet blokkeert, maar juist helpt om te groeien?

Podiumangst is heel normaal, maar dat betekent niet dat je eraan overgeleverd bent. Gelukkig zijn er manieren om die zenuwen te temmen en om te zetten in kracht. In deze gids deel ik strategieën die niet alleen mijn leerlingen, maar ook mijn eigen kind hebben geholpen om met die overweldigende spanning om te gaan.

Deze tips helpen je kind om zelfvertrouwen te krijgen, stress te verminderen en beter te worden in alles wat ze doen.

Een man met een bril en een baard, die een blauw shirt draagt, houdt een jong meisje met lang, donker haar vast. Het meisje, dat een wit shirt draagt, legt haar hoofd op zijn schouder en kijkt tevreden. Ze zijn binnen, met zacht, natuurlijk licht dat door een raam op de achtergrond naar binnen komt.

Wat is Prestatieangst bij Kinderen, en Waarom is het Belangrijk?

Prestatieangst is meer dan alleen plankenkoorts. Het is een krachtige mix van lichamelijke, emotionele en mentale reacties die kinderen kan tegenhouden om te laten zien wat ze écht in hun mars hebben.

Bij kinderen uit prestatieangst zich vaak op verschillende manieren:

  • Lichamelijk: Buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid of een bonzend hart.
  • Emotioneel: Tranen, prikkelbaarheid, frustratie of de neiging om het podium helemaal te vermijden.
  • Mentaal: Harde zelfkritiek, rampscenario’s in hun hoofd afspelen of zichzelf verlammen met de drang om alles perfect te doen.

Waarom is dit zo belangrijk? Omdat de manier waarop kinderen nu met angst omgaan, invloed heeft op hoe ze later uitdagingen in het leven aanpakken. Zonder de juiste steun kunnen ze leren om kansen te vermijden, gaan ze twijfelen aan zichzelf en geloven ze misschien dat ze niet goed genoeg zijn. Maar met de juiste begeleiding kunnen ze leren om die angst om te zetten in kracht, zodat ze niet alleen op het podium, maar ook in het leven vol vertrouwen durven te schitteren.

7 Doeltreffende Strategieën om je Kind te Helpen Angst te Overwinnen tijdens Optredens, Audities en Toetsen

Een vrouw met blond haar knielt op de hoogte van een jong meisje met een paardenstaart. Ze zijn binnen, in een warm verlichte kamer met beige en groene kussens op een bank. De vrouw houdt de armen van het meisje zachtjes vast en beiden lijken verwikkeld in een serieus gesprek.

1. Creëer een Veilige Ruimte voor Communicatie

De eerste stap om je kind te helpen met prestatieangst is ervoor zorgen dat ze zich veilig voelen om hun zorgen te delen. Als ouders focussen we soms op het snel oplossen van problemen, maar het is belangrijk om te pauzeren en gewoon te luisteren.

Ik herinner me toen mijn kind een groot optreden had en ik kon merken dat er iets niet klopte. In plaats van meteen te zeggen “Je zult het geweldig doen!” vroeg ik: “Wat gaat er door je hoofd over de voorstelling?” Het duurde even, maar uiteindelijk vertelden ze dat ze bang waren om de choreografie te vergeten. Dat eerlijke moment gaf me een beter idee over hoe ik kon helpen.

Zo kun je die veilige ruimte creëren:

  • In plaats van te vragen “Ben je nerveus?” probeer te vragen “Welk deel voelt het engst?” Dit nodigt hen uit om te delen zonder woorden in hun mond te leggen.
  • Deel je eigen verhalen. Ik heb bijvoorbeeld mijn kind verteld over een keer dat ik nerveus was voordat ik het podium op moest voor een speech en hoe ik daarmee omging. Het is een goede manier om te laten zien dat nerveus zijn normaal is.
  • Vermijd uitspraken als “Maak je geen zorgen” of “Het komt wel goed.” Ook al bedoelen we het goed, het kan hen het gevoel geven dat hun gevoelens niet belangrijk zijn.

Door je kind te laten weten dat hun gevoelens normaal zijn en dat je er bent om hen te steunen, help je hen om met hun prestatieangst om te gaan.


Lees Meer Blogs:


2. Leer Praktische Ademhalings- en Mindfulnesstechnieken

Ademhaling is een eenvoudige manier om kinderen te helpen omgaan met angst. Wanneer ze zich overweldigd voelen, kan hen leren focussen op hun ademhaling helpen om hun geest en lichaam te ontspannen.

Voor jongere kinderen (5-8 jaar):

  • Ballonadem: Laat je kind zich voorstellen dat ze een grote ballon opblazen. Ze kunnen langzaam inademen door hun neus en dan uitblazen door hun mond, alsof ze de ballon opblazen.
  • Vijf-vinger ademhaling: Vraag hen om één hand omhoog te houden en rond de vorm van elke vinger te gaan. Terwijl ze omhoog langs een vinger gaan, ademen ze in, en terwijl ze naar beneden gaan, ademen ze uit. Het houdt hun handen en gedachten bezig terwijl ze kalmeren.

Voor oudere kinderen (9+ jaar):

  • Box breathing: Begeleid hen om langzaam in te ademen gedurende 4 tellen, hun adem vast te houden voor 4 tellen, uit te ademen voor 4 tellen, en dan nog eens 4 tellen te pauzeren voordat ze herhalen. Het is alsof ze een vierkant tekenen met hun adem.
  • 5-4-3-2-1 aardingstechniek: Deze helpt hen focussen op het huidige moment. Vraag hen om 5 dingen te benoemen die ze kunnen zien, 4 dingen die ze kunnen horen, 3 dingen die ze kunnen voelen, 2 dingen die ze kunnen ruiken, en 1 ding dat ze kunnen proeven. Het werkt goed als je kind zich niet in controle voelt.

Het geheim van deze technieken zit in herhaling. Vraag je kind om ze te oefenen op momenten van rust, voor het slapengaan, tijdens een ontspannen moment overdag, zodat ze er vertrouwd mee raken. Hoe vaker ze dit doen wanneer ze kalm zijn, hoe natuurlijker het voelt op spannende momenten.

Zelf gebruik ik deze technieken al in de dagen vóór een optreden of wedstrijd, en onderweg ernaartoe. Zo wordt het een gewoonte, en weten ze instinctief wat te doen als de zenuwen toeslaan.

Een vrolijk familietafereel: twee volwassenen en drie kinderen dansen in een zonnige woonkamer met grote ramen. Een ouder echtpaar zit op een bank, lachend en klappend. De kinderen, een in strepen en de ander in oranje, zijn midden in de dans. De sfeer is warm en levendig.

3. Geleidelijke Blootstelling: Zelfvertrouwen Stap voor Stap Opbouwen

Angst verdwijnt niet in één keer, maar krimpt wanneer kinderen er beetje bij beetje aan wennen. Tegelijkertijd kan het averechts werken als je hen te snel in stressvolle situaties duwt. De sleutel is om kleine, beheersbare stappen te zetten, zodat ze vertrouwen opbouwen zonder zich overweldigd te voelen.

Hier is een voorbeeld van hoe je hen er geleidelijk aan kunt laten wennen:

  • Begin door hen hun choreo te laten uitvoeren voor hun favoriete knuffeldieren, bij jonge kinderen.
  • Treed op voor het gezin. Dit zijn de mensen bij wie ze zich veilig voelen.
  • Zodra ze zich comfortabel voelen, nodig enkele vrienden of familieleden uit om te kijken.
  • Maak een video-opname van hun optreden, zodat ze kunnen wennen aan voor de camera staan.
  • Toon daarna hun werk aan enkele leeftijdsgenoten waar ze voor kunnen optreden.
  • Bezoek ten slotte de locatie van het optreden vóór de grote dag. Laat hen het podium zien, de lichten, en laat hen daar oefenen indien mogelijk. Indien dit mogelijk is, werk dan met visualisatie. Beschrijf de locatie, het podium, hoe alles zal gaan.

Elke kleine stap is een overwinning. Door hen deze succesmomenten te laten ervaren, geef je hen het bewijs dat ze nodig hebben om zich bekwaam en klaar te voelen. Zo ontdekken ze dat ze uitdagingen kunnen aangaan zonder zich overweldigd te voelen.

4. Herformuleer angst in het lichaam

Wanneer onze kinderen zich angstig voelen voor een optreden, merken ze vaak lichamelijke gewaarwordingen op zoals een bonzend hart, zweterige handen of vlinders in hun buik. Het is gemakkelijk voor hen om te denken: “Er is iets mis met mij.” Als ouders kunnen we hen helpen om deze gevoelens in een ander licht te zien.

In plaats van deze gewaarwordingen te zien als iets om bang voor te zijn, kunnen we uitleggen dat ze normaal zijn en hen zelfs kunnen helpen beter te presteren. Ik heb dit tegen mijn kind gezegd voor een optreden, en het maakte een verschil.

Je kunt dingen zeggen zoals:

  • “Die vlinders in je buik? Dat is je lichaam dat zich klaarmaakt om iets spannends en belangrijks te doen.”
  • “Zelfs professionele dansers en artiesten worden zenuwachtig. Het is een teken dat ze geven om wat ze doen, en het geeft hen energie om te schitteren.”
  • “Je hart klopt sneller omdat je lichaam extra energie naar je hersenen en spieren stuurt om je te helpen zo goed mogelijk te presteren.”

Door onze kinderen te helpen deze gevoelens te herkaderen, kunnen we hen leren om angst te zien als de manier waarop hun lichaam hen aanmoedigt, in plaats van iets om bang voor te zijn.

Een vrouw en een jong meisje, beiden in roze balletkleding, raken elkaars neuzen aan terwijl ze voorover buigen en naar elkaar lachen. Ze staan voor een balletbarre. De scène straalt warmte en vreugde uit, benadrukt door hun vergelijkbare outfits en sierlijke poses tegen een eenvoudige witte achtergrond.

5. Ontwikkel Routines voor het Optreden

Routines kunnen je kind helpen om controle en comfort te voelen, vooral voor een optreden. Als ouders weten we hoe spannend het voor hen kan zijn, dus samen een routine maken kan een groot verschil betekenen.

Voor mijn kind hebben we gemerkt dat enkele kleine stappen kunnen helpen om die angsten voor een optreden te verlichten. Hier zijn enkele ideeën om te overwegen:

  • Begin met een routine die natuurlijk voor hen aanvoelt. Het kunnen enkele stretch oefeningen zijn of het oefenen van een favoriete beweging. Schuddende en zwaaiende bewegingen helpen ook.
  • Speel een motiverend liedje waar ze van houden.
  • Neem een kleine geluksbrenger mee, zoals een armband of een speciale sleutelhanger.
  • Leer hen een korte mantra, zoals “Ik kan dit” of “Ik ben klaar om ervoor te gaan.”
  • Oefen visualisatie met hen. Vraag hen om hun ogen te sluiten en zich voor te stellen dat ze met vertrouwen en plezier optreden.

Zelfs professionele atleten en artiesten hebben zo’n routines om met beide voeten op de grond te blijven tijdens stress momenten. Deze kleine dingen kunnen hen helpen zich te concentreren op wat ze kunnen doen in plaats van hoe zenuwachtig ze zich voelen. Zelf voer ik de zonnegroet uit om rustig te worden, en opgewarmd.

6. Focus op Proces in plaats van Resultaat

Angst komt vaak voort uit te veel zorgen maken over het halen van het hoogste cijfer, de beste rangschikking, of het luidste applaus. We kunnen ons kind helpen hun denkwijze te veranderen om de moeite die ze erin steken en de vooruitgang die ze onderweg maken, te waarderen.

Praat met je kind over het stellen van kleine, betekenisvolle doelen die focussen op het proces, zoals:

  • “Ik zal diep ademhalen om rustig te blijven tussen de onderdelen.”
  • “Ik zal me concentreren op het tonen van de emotie in de muziek.”
  • “Ik zal me helemaal mentaal klaarmaken in de coulissen.”

Na het optreden is het waardevol om samen even stil te staan bij hoe het is gegaan. Ga samen zitten en laat je kind vertellen wat volgens hen goed ging. Dit helpt hen om hun eigen vooruitgang te zien en trots te zijn op hun inspanningen.

Prijs niet alleen het resultaat, maar vooral de strategieën en het doorzettingsvermogen die ze hebben laten zien. Bijvoorbeeld:

“Ik zag hoe je rustig bleef tijdens dat lastige moment, dat was mooi!” of “Je gaf alles in dat laatste stuk, en dat kwam echt goed over!”

Door dit eens te zeggen, laat je hen zien dat hun inzet en mentale kracht net zo belangrijk zijn als de uiteindelijke prestatie.

Je kind zal zien dat groei en inspanning de échte overwinningen zijn, en dat ze steeds sterker en zelfverzekerder worden, ongeacht de uitkomst.

Een vrouw en een jong meisje zitten aan een tafel en schilderen een kleine potplant. De tafel is bedekt met papier en er liggen verschillende verfflessen en kwasten verspreid. Beiden dragen roze topjes en de kamer wordt zacht verlicht door een raam aan de linkerkant.

7. Wees het goede voorbeeld met je eigen Angstmanagement

Kinderen kijken altijd naar ons, zelfs wanneer we het niet beseffen. Hoe wij met onze problemen omgaan, bepaalt hoe zij met hun problemen omgaan. Als jij in paniek raakt voor een grote presentatie of praat over hoe slecht je ergens in bent, zou je kind die gewoontes kunnen overnemen zonder het zelfs te weten.

Hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Hoe praat je over je moeilijkheden? Ben je kalm en open, of focus je op de slechtst mogelijke scenario’s?
  • Wat zeggen je acties als je gestrest bent? Zit je te friemelen, zucht je zwaar, of sluit je je af?
  • Welke woorden gebruik je wanneer je over succes of mislukking praat? Ben je vriendelijk voor jezelf, of ben je te kritisch?
  • Hoe reageer je wanneer je kind optreedt? Ben je ondersteunend, of toon je onbedoeld teleurstelling?

Bijvoorbeeld, als je kind ziet dat je diep ademhaalt en kalm blijft voordat je een moeilijke taak oplost, is de kans groter dat ze dat zelf ook proberen. Als je over fouten praat als onderdeel van het leerproces, zullen ze tegenslagen zien als iets dat ze kunnen overwinnen.

Door op een gezonde manier met je stress om te gaan, geef je je kind een duidelijk, levensecht voorbeeld van hoe ze hetzelfde kunnen doen. In ons gezin praten we ‘s avonds na over de dag, over wat goed ging, en wat uitdagend was. Door dit al dagelijks toe te passen, is het gemakkelijker om dit ook te doen om stress momenten.

Conclusie:

Je kind helpen omgaan met prestatieangst is een reis van geduld, begrip en veel liefde. Als ouder weet ik hoe zwaar het kan zijn om je kind te zien worstelen met zenuwen. Maar ik weet ook hoe ongelooflijk het voelt wanneer ze doorzetten, zichzelf overstijgen en op hun eigen manier schitteren.

Het doel is niet om angst volledig weg te nemen, maar om onze kinderen te leren hoe ze er met vertrouwen en kracht mee kunnen omgaan. Vier de kleine overwinningen, luister als ze iets kwijt willen, en herinner hen eraan dat hun waarde niet afhangt van een perfecte prestatie. Hun groei, hun inspanning en hun doorzettingsvermogen, dat is wat telt.

Ik herinner me een van onze danseressen. Een stil, schuchter meisje dat amper iets durfde zeggen en altijd op de achtergrond bleef. De gedachte aan een solo zou haar een jaar geleden compleet hebben verlamd. Maar dit jaar danst ze er wel een. De solo heeft veel teweeggebracht. Ze durft nu vragen te stellen, ze staat sterker in haar schoenen, en zelfs op school merkt haar moeder een verschil, de spreekbeurten gaan beter, haar zelfvertrouwen groeit.

Dat is de balans: je kind zachtjes duwen buiten hun comfortzone, zonder hen te forceren. Leren dat je bang mag zijn, maar het toch kunt doen. Want uiteindelijk draait het niet om dat ene optreden of die ene toets. Het draait om iets veel groters. Practice what you preach, geef zelf het goede voorbeeld door dapper te zijn.

Wanneer de zenuwen weer opkomen, onthoud dan: je helpt je kind niet alleen het podium aan te kunnen, maar ook de uitdagingen van het leven. En dat is een geschenk dat veel langer meegaat dan gelijk welke trofee. Je brengt niet alleen een artiest groot, je brengt een zelfverzekerd, bekwaam mens groot.

En dat … dat is het echte staande ovatie


Similar Posts