|

Thuiskomen bij Ndigo voor Justine

De dansmicrobe raast al door het lijf van Justine Margodt sinds ze amper drie jaar oud was. Waar het allemaal startte met een wekelijke les kleuterdans, mag ze zich ondertussen ‘Bachelor of Education Docent Dans’ noemen.

Bij de start van het nieuwe dansjaar zal Justine terug thuiskomen bij Ndigo in Roeselare. Na jarenlang deel uit te maken van hun compagnie en bij hen lessen te volgen in verschillende stijlen gaande van Ballet, Moderne en Hedendaagse dans tot Hip-Hop en Jazz, behoort ze nu tot het docententeam.

Van Roeselare naar Tilburg en terug

Op 26 juni 2021 trokken Justin en Ineke naar de Fontys Dansacademie in Tilburg voor de afstudeerceremonie van Justine. Haar avontuur startte daar vier jaar eerder in de opleiding ‘Danseducatie’. Het was de start van een interessant groeitraject, niet enkel op het vlak van technische dansskills, maar evengoed op het vlak van zelfkennis.

Ook Ineke en Justin beamen dit. Zij studeerden beiden af in 2008 na een opleiding aan de Fontys Dansacademie. Zij ervaarden de opleiding als heel persoonlijk waarin reflecties en het ontwikkelen van een eigen danstaal en doceerstijl centraal staan. Ineke: ‘Dit resulteert in een goede band tussen de docenten en studenten, wat duidelijk naar voren kwam in de afstudeerceremonie van Justine.

De Fontys docenten gaven een korte persoonlijke speech over elke afgestudeerde danseres.’ Met een toost in de stijl van een ware balletoefening en even later het in de lucht gooien van het typische afstudeerhoedje, zit de opleiding er definitief op voor Justine.

Ineke Justine en Justin in Fontys Tilburg

De toekomst lacht haar tegemoet. Met haar diploma op zak start ze vanaf september met lesgeven bij Ndigo, de plaats waar het eerste zaadje voor het volgen van de opleiding ‘Danseducatie’ geplant werd. Ndigo is zoveel meer dan enkel een plaats om danslessen te volgen voor Justine. Ze was op zoek naar dansplezier, discipline, persoonlijke coaching en techniek. Maar bovenop dit alles was ze vooral op zoek naar een familie die te allen tijde voor haar zou klaarstaan en dat is exact waarom ze haar plekje vond in Ndigo als danseres.

Tijdens haar opleiding bleef Ndigo een belangrijke rol spelen. Justine: ‘Ndigo was gedurende mijn opleiding vooral een plaats waar ik altijd terechtkon voor hulp, vragen, persoonlijke coaching en soms ook gewoon voor een gezellige babbel.’ Dat ze nu mag lesgeven op de plaats waar ze zoveel jaar spendeerde als danseres, is een droom die uitkomt. Justine: ‘Het is gewoon zalig dat ik eerst als danser daar aan de slag ben geweest, eventjes weg ben geweest om zo veel mogelijk te leren over dit vak en nu gewoon terug thuis ben. Ik vind het lastig om woorden te vinden om dit gevoel te beschrijven.’

Persoonlijke coaching is key

Justine heeft een duidelijke visie voor ogen wat betreft de waarden en normen die ze belangrijk vindt in haar lessen. In de eerste plaats wil ze haar leerlingen niet enkel op danstechnisch, maar evengoed op persoonlijk vlak vooruithelpen. Justine: ‘Ik heb gemerkt en vooral ook zelf meegemaakt dat er binnen dans heel veel onzekerheid heerst. Ook onzekerheid over zichzelf: Ben ik wel goed genoeg? De anderen zijn veel beter, ik ben te dik, ik zie er niet mooi uit… Dit uit zich niet alleen in de dansles, maar ook in het dagelijkse leven.

Eerst en vooral wil ik de leerlingen hierbij helpen, het is niet nodig om onzeker te zijn. Iedereen is hoe hij/zij is en iedereen heeft individuele sterktes wat ieder uniek en authentiek maakt. Dit is een waarde die ik zeer belangrijk vind om mee te geven aan mijn leerlingen.’ Daarnaast is ze zich er sterk van bewust dat je als dansdocent een grote verantwoordelijkheid hebt wat betreft de ontwikkeling van de leerlingen.

Het opbouwen van een individuele band met hen, hen kunnen bijstaan tijdens het ontwikkelen en groeien en dit allemaal door de gezamenlijke passie voor dans vindt Justine prachtig. Ze beseft heel goed dat elk individu een eigen leertraject doorloopt en dat het van groot belang is om hier als docent op in te spelen.

Dans als sleutel voor (zelf)ontwikkeling

Plezier is het kernwoord dat Justine associeert met dans. Waar het vroeger voornamelijk het plezier was van te staan shaken op K3 samen met anderen, kreeg dans een diepgaandere invulling en betekenis naarmate ze ouder werd. Justine: ‘Ik heb ontdekt dat dans zorgt voor verbinding, in verbinding staan met jezelf, maar zeker ook met anderen.

Het zorgt voor zelfontplooiing en ontwikkeling, je gaat ontdekken wie jij bent als danser, en zeker ook als mens en persoon. Je ontdekt wie jij bent en waar je voor staat en gaat daar dieper op in, je gaat je sterke eigenschappen nog meer ontwikkelen en groeien binnen je werkpunten. Dans leert je bepaalde waarden en normen, zoals respect voor anderen, alsook voor jezelf. Het leert mensen samenwerken, kijken en leren van de ander, elkaar willen helpen… Dans is gewoon zoveel meer dan enkel het uitvoeren van enkele danspassen.’

Justine is helemaal klaar om er het komende dansjaar in te vliegen en iedereen te injecteren met haar liefde en passie voor dans. Justine: ‘Ik voel vooral liefde, passie en enthousiasme voor het vak en dat kan en mag ik nu eindelijk na vier jaar voor de volle 100% uiten binnen Ndigo.

Ik ben er 100 000% klaar voor om de individualiteit van mijn leerlingen binnen Ndigo te benadrukken en ze te laten openbloeien.’ Ineke en Justin blaken van trots dat Justine deel zal uitmaken van het docententeam:

‘Justine komt vanuit onze Ndigo compagnie, maakte haar studies af en komt nu terug naar Roeselare om ons docenten team te versterken. We kunnen niet trotser zijn.’

Vergelijkbare berichten