| |

Help, mijn kind heeft plankenkoorts

Plankenkoorts, ook wel podiumangst genoemd, is een veelvoorkomende en specifieke fobie voor sporters en performers. Als je kind deze angst heeft, kan het lastig zijn om hem of haar te helpen.

Maar met een goede aanpak kun je de plankenkoorts overwinnen. In dit blog artikel lees je alles over wat je moet weten over podiumangst bij kinderen zodat zij weer zorgeloos op het podium kunnen dansen. Van hoe vaak podiumangst voorkomt tot tips om ervan af te komen!

Girl looking

Wat is angst?

Angst is een normaal en nuttig gevoel. Maar soms gaan angsten verder dan nodig is en dat kan problemen opleveren. Angst bestaat onder verschillende vormen. Plankenkoorts is één van deze vormen.

Wat is plankenkoorts?

Plankenkoorts is een angststoornis die wordt gekenmerkt door extreme angst voor het falen. Deze angst kan zo erg zijn dat het de persoon in kwestie belemmert om te presteren of zelfs normaal te functioneren.

Plankenkoorts kan verschillende oorzaken hebben, zoals een gebrek aan zelfvertrouwen of angst voor falen. Door bepaalde technieken toe te passen kan iedere danser met plankenkoorts leren omgaan. Zo kan je weer zorgeloos dansen op het podium.

Symptomen angststoornis

Angststoornissen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Zo kunnen mensen last hebben van (lichte) paniekaanvallen of hyperventilatie. Plankenkoorts kan zich ook ontwikkelen naar andere angst-gerelateerde stoornissen zoals paniek, sociale angst of ernstige depressies.

Angst kan zich in vele vormen uiten en iedereen ervaart het dan ook anders. Sommige dansers ervaren een lichte vorm van plankenkoorts, terwijl anderen een heleboel symptomen ondervinden. Heel vaak ervaren mensen een combinatie van lichamelijke en fysieke symptomen.

Psychische symptomen angststoornis

Angststoornissen kunnen leiden tot veel mentale symptomen. Mensen met een angststoornis kunnen bijvoorbeeld last hebben van een negatief zelfbeeld, waardoor ze zich vaak minderwaardig voelen.

Een negatief zelfbeeld kan je ook belemmeren tijdens het dansen. Het kan verhinderen dat je zorgeloos kan bewegen op de muziek en het kan het plezier dat je uit dansen haalt naar de achtergrond laten verdwijnen.

Daarnaast kan angst ook leiden tot het vermijden van situaties waarin je met angst zou kunnen geconfronteerd worden. Een voorbeeld is dat je geen zin hebt om naar de dansles te gaan omdat je bang bent dat je niet zal volgen met de oefeningen.

Plankenkoorts kan tot depressie leiden

Lichamelijke symptomen angststoornis

Naast mentaal, kan een angststoornis zich ook fysiek uiten. Deze lichamelijke symptomen kunnen erg vervelend zijn en de angstklachten verergeren. Enkele symptomen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, duizeligheid, hartkloppingen en overmatig zweten.

Dansen vraagt sowieso al heel veel van je lichaam. Indien je dan ook nog eens geconfronteerd wordt met deze symptomen, zet dit extra druk op je lijf wat de angstklachten nog verder kan aanwakkeren.

Paniekaanvallen

Ondertussen is het duidelijk dat angst ons fel van de kaart kan brengen. In het geval van paniekaanvallen wordt de angst zo erg dat je verregaande lichamelijke en mentale klachten ervaart. Je hebt het gevoel alle controle te verliezen over je lichaam.

De meest voorkomende klachten zijn: een benauwd gevoel op de borst, versnelde hartslag, versnelde ademhaling wat tot hyperventilatie kan leiden, zweten, duizeligheid, misselijkheid.

Is plankenkoorts gevaarlijk?

Als je in de coulissen staat wanneer je een paniekaanval of stress ervaart, is het belangrijk om jezelf voor te houden dat dit ongevaarlijke symptomen zijn. Een paniekaanval kan soms aanvoelen alsof je een hartaanval krijgt, maar de lichamelijke klachten bij een paniekaanval zijn niet dodelijk. Wat niet wil wegnemen dat ze natuurlijk uiterst onaangenaam zijn.

Hoe omgaan met plankenkoorts?

Verzet je gedachten

Als je een angstig gevoel voelt opkomen, probeer dan zo rustig mogelijk te blijven. Als reactie op stress gaat je lichaam stresshormonen zoals adrenaline aanmaken. Het maakt zich als het ware klaar om ten oorlog te trekken.

De vraag is natuurlijk wat je kan doen om het stressniveau naar beneden te brengen en de angstklachten te verminderen. Het komt er eigenlijk op neer om je lichaam af te leiden door iets anders te doen.

Je moet vermijden dat je gedachten volledig overgenomen worden door het paniekerige gevoel. Vul een glas water, ga even naar buiten of laat je lichaam vrij bewegen op muziek bewegen.

Let op je ademhaling

Daarnaast is het ook belangrijk om op je ademhaling te letten om deze weer naar een normaler ritme te krijgen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld drie seconden rustig in te ademen om vervolgens zes seconden uit te ademen. Blijf zo lang mogelijk dit ritme volgen om de ademhaling onder controle te houden.

Person looking up 1

Vergroot je vertrouwen in je danstechniek

Om plankenkoorts te overwinnen, kan je beginnen met dingen aan te pakken die je makkelijk onder controle hebt. Bij dansers spreken we dan natuurlijk over de techniek die bij de dansstijl hoort.

Zoals ondertussen al duidelijk is, zijn er heel wat verschillende factoren die een invloed hebben op plankenkoorts. Als je zorgt dat je heel hard werkt aan je danstechniek, dan is dat alvast één iets waar je jou geen zorgen over moet maken. Geef jezelf ook de tijd om te leren dansen.

Wanneer je dan op het podium stapt, kan je zeker zijn dat je de dans in de vingers en de techniek onder de knie hebt want je hebt er hard aan gewerkt. Je kan het optreden dan zien als een opportuniteit om je hard werk te tonen in plaats van het te ervaren als een heel eng moment.

Maak Geen Excuses Voor Wat Anderen Zouden Kunnen Denken

Op heel wat verschillende momenten maken we ons zorgen over wat anderen over ons denken. Of het nu gaat over de kleding die je draagt, je manier van praten of je danstechniek. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit wat anderen denken.

Dansen is ten slotte een uitlaatklep van je eigen emoties. Het heeft dus helemaal geen zin om je zorgen te maken wat de mensen in de coulissen of de zaal over jou denken. Focus op jezelf en het verhaal dat jij te vertellen hebt. Laat anderen niet bepalen wat jouw geluk of succes is. Jij hebt de controle in handen!

Dans met een kennis of groep vrienden

Niets is zo leuk als iets nieuws leren met een groep vrienden. Zo kan je leren dansen met kennissen of goede vrienden. Dansen kan gelukshormonen vrijmaken, waardoor je je beter zult voelen.

Daarnaast is dansen met anderen goed omdat het bijdraagt aan je zelfvertrouwen. Het kan ook helpen bij de angst die je voelt. Door te dansen met anderen, zal je het misschien sneller zien zitten om een nieuwe dansstijl te ontdekken en je vaardigheden te verbeteren. Je staat er ten slotte niet alleen voor.

Wanneer je danslessen neemt met vrienden of familie, kan dat meteen ook een vertrouwd gevoel geven. Je gaat je misschien sneller op je gemak voelen omdat enkele personen uit je dichte kring naast jou staan. Dat kan vertrouwen geven waardoor je op het podium misschien geen plankenkoorts zal ervaren, maar je volledig kan laten gaan op het ritme van de muziek.

Oefenen is de boodschap!

De laatste tip om je plankenkoorts te verminderen is misschien ook wel de meest voor de hand liggende. Als danser is het van groot belang om je dans zo veel mogelijk te oefenen.

Of je nu je tanden aan het poetsen bent, buiten speelt of effectief in de danszaal staat, maak van elk moment gebruik om je dans te herhalen. Dit zal ervoor zorgen dat je je alvast geen zorgen daarover moet maken op het moment dat je voor een publiek staat. Want je dans kan je en nu is het enkel kwestie van te tonen wat je kan terwijl je jezelf laat meenemen door de muziek.

Conclusie

Plankenkoorts is een specifieke fobie die zich zowel mentaal als fysiek op veel verschillende manieren kan uiten. Het kan een grote impact hebben op het leven aangezien plankenkoorts zich verder kan ontwikkelen tot chronische stress of andere mentale problemen.

Maar gelukkig zijn er ook oplossingen, zoals het veel oefenen en het verbeten van de danstechniek. Ook moet je proberen niet meer te denken aan wat de andere mensen in de coulisses van jou vinden.

Plankenkoorts of stress kan een grote invloed hebben op de prestatie van de danser. Indien je merkt dat je kind blijvend last heeft van plankenkoorts of stress en dit een grote impact heeft op zijn of haar leven is het geen slecht idee om eens contact op te nemen met een psycholoog.


Ndigo (voormalige Dansstudio Indigo te Roeselare) heeft over de jaren heen mensen over de vloer gehad uit de dans en yoga afdelingen die zich identificeren met plankenkoorts. Het is onze missie om iedereen kansen aan te bieden zodat ze zulke negatieve emoties en gedachten een plaats kunnen geven en verwerken. Het begint met communiceren en zien dat ze niet alleen zijn, want iedereen kan podiumvrees tegenkomen op elk moment.

We merken in onze coaching sessies het belang van kleine stappen en overwinningen. De danser krijgt zo steeds meer zelfvertrouwen met de juiste ondersteuning van zijn of haar coach. Door regelmatig dans en yoga lessen te volgen kunnen ze niet enkel hun spieren opbouwen maar ook mentaal en emotioneel sterker worden. Onze rol als docent gaat ver voorbij danspassen of yogahoudingen aanleren. We helpen de cursist op pad naar een sterkere toekomst.

Opgelet: We geven GEEN medisch advies. Contacteer je huisarts in geval van twijfel.

Similar Posts